18. november 2015

Grønlændere på de skrå brædder

Premiere på Kalaallit Aalborgimiittut 

Syv aalborgensiske grønlændere debutterer i weekenden
som skuespillere på et professionelt teater.
Aalborg Teater har lørdag den 21. november 2015 premiere på sæsonens Borgersceneforestilling ”Kalaallit Aalborgimiittut”.

Forestillingen handler om livet som grønlænder i Aalborg og er skrevet over de medvirkendes egne erfaringer.

Solen bydes velkommen efter mørketiden med sang.
De medvirkende er alle nye på de skrå brædder - og er alle alborgensiske grønlændere: Anna Lynge, Terkild Møller, Agathe Pius, Maliina Boassen, Marie Møller-Lynge, Lotte Petrussen og Inaluk Lange Olsen. De syv er indbyrdes meget forskellige i alder, baggrund og uddannelse, men de har det tilfælles, at de har mindst en grønlandsk forældre, at de bor og lever i Aalborgområdet, og at de i en længere eller kortere periode af deres liv har boet i Grønland.

Forestillingen kommer vidt omkring livet som grønlænder i Aalborg. Blandt andet handler stykket om fordomme og problemer med at skaffe et job, men også smukke sekvenser med minder og længsel efter Grønland. Forestillingen er lidt af et eksperiment, men vil helt sikkert være med til at skabe debat og ikke mindst opmærksomhed om forholdet mellem grønlændere og danskere på det folkelige plan.

”Kalaalilit Aalborgimiittut” er den femte Borgersceneforestilling på Aalborg Teater. Aalborg Teater har haft kæmpesucces med de fire tidligere forestillinger, som blandt andet har spillet på CPH Stage, gæstespillet på Det Kongelige Teater samt været på gæstespil i Dresden. Borgerteater er en ny genre i dansk teater. Formen sigter ikke på at lade de medvirkende spille en rolle sådan som den uddannede skuespiller gør det, men derimod på at lade borgeren medvirke i forestillingen som ekspert i sin egen hverdagsvirkelighed.

Forestillingen spiller frem til 15. december. Selv om der allerede er godt udsolgt flere aftener, er der stadig billetter at få. De kan bestilles på Aalborg Teaters hjemmeside.
De medvirkende hygger sig i en pause under prøverne.
Som grønlænder i Aalborg kan det være svært at finde job.
Kalaallit Aalborgmittut rokker ved den danske
forestilling om Grønland som et antrologisk museum.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar