10. november 2015

EU svigter i sælsagen

Parlamentarikere opfordrer til pres på kommissionen

Aaja Chemnitz Larsen vil presse EU-kommissionen.
 Foto: IA
En række danske EU-parlamentarikere og de to grønlandske medlemmer af Folketinget sendte mandag et åbent brev til regeringerne i Danmark og Grønland, hvor de opfordrer Lars Løkke Rasmussen og Kim Kielsen til at lægge pres på EU-kommissionen, der angiveligt ikke har levet op til de forpligtelser, der blev lovet i forbindelse med EU's forbud mod sælskind.

- Med brevet ønsker vi at gøre regeringerne opmærksom på vigtigheden af, at EU lever op til deres forpligtigelser. EU's forbud mod sælskind har jo haft omfangsrige økonomisk negative konsekvenser for Grønland. Da den seneste Inuit-undtagelse blev vedtaget, blev EU samtidigt forpligtiget til at oplyse de europæiske forbrugere om at det faktisk er lovligt at handle med grønlandsk sælskind i Europa. Skal EU-Kommissionen løfte opgaven med at iværksætte en række oplysningsaktiviteter så kræver det en seriøst indsats, og ikke mindst ressourcer. Tidligere har EU-Kommissionen blot henvist til informationer om Inuit-undtagelsen på en hjemmeside. Det mener vi bestemt ikke er nok, langt fra, siger medinitiativtager til brevet, Aaja Chemnitz Larsen (IA).

Folketingsmedlemmet oplyser på IA's hjemmeside, at de negative økonomiske konsekvenser af EU's sælskindsforbud løber op i 353 mio. kr. i direkte eksporttab. Da Inuit-undtagelsen blev vedtaget i oktober pålagde Europa-Parlamentet og Rådet at EU-Kommissionen iværksatte aktiviteter for at oplyse de europæiske forbrugere om lovligheden af sælprodukter fra inuitter. Oplysningsaktiviteter der gerne skal medvirke til at forbrugertilliden til sælskind genoprettes til før Inuit-forbudsniveau.

Samtidig blev det pålagt EU-Kommissionen at iværksætte en rapportering af de socioøkonomiske konsekvenser, forbuddet har haft i Inuit samfund.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar