25. november 2015

Krak og piteraq

Tasiilaq mangler entreprenør-virksomhed

Sådan så havnen i Tasiilaq ud efter en piteraq i 2013.
Containerne ligger hulter til bulter. Weekendens piteraq
var voldsommere end den i 2013.
For knap to måneder siden gik Tasiilaqs eneste entreprenørvirksomhed, Viking Greenland, konkurs, og i weekenden blev østkystbyen ramt af en voldsom orkan - en såkaldt piteraq, der medførte adskillige skader på byens huse.

Det har skabt en alvorlig situation for byen, for uden entreprenører er der ingen til at reparere skaderne på byens huse. Det har fået Kommuneqarfik Sermersooq  til at oprette en hotline, som borgerne kan bruge til at indberette skader:

- Vi er i gang med at opgøre skaderne og lægge en plan for reparationer og akutte udbedringer, siger administrerende direktør i Kommuneqarfik Sermersooq, Steffen Ulrich-Lynge.

- Vores Forvaltning for Anlæg og Miljø arbejder på højtryk for at finde løsninger, så arbejdet kan gå i gang med det samme. Vi bliver nødt til at finde en løsning på dette alvorlige problem, siger Steffen Ulrich-Lynge.

Viking Greenland var den eneste entreprenør i Tasiilaq og varetog en lang række opgaver for kommunen. Konkursen har derfor haft store konsekvenser for byen.

- Der er ingen tvivl om, at Viking Greenlands konkurs vil betyde både økonomiske tab og en del ekstraarbejde for Kommuneqarfik Sermersooq, men lige nu koncentrerer vi os om at løse de praktiske problemer, den har givet for borgerne i Tasiilaq, sagde direktør Steffen Ulrich-Lynge til Sermitsiaq i begyndelsen af oktober.

Efter piteraqen i weekenden står det klart, at der er stor mangel på en entreprenørvirksomhed i Tasiilaq, Der er imidlertid ingen hjælp at hente fra Greenland Venture, der ejede 49 procent af Viking Greenland.

-Vi har ændret strategi og fokuserer på brancher, der skal bidrage til at øge eksporten eller mindske importen. Og af samme årsag vil det ikke være naturligt for investeringsselskabet at skyde penge i et entreprenørselskab med mindre helt særlige årsager taler for det, sagde Greenland Ventures direktør Karsten Høy i forbindelse med konkursen.

Piteraq er en meget voldsom stormtype, der følger en uheldig og ondartet kombination af føhn og lavtryk, som resulterer i nordenvind af orkanstyrke netop i Aammasalik-distriktet. Stormen forstærkes ofte af de meget høje fjelde, der nærmest virker som en tragt og dermed forstærker vinden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar