7. maj 2015

Is-slam til 50 kroner kiloet

Pengene ligger ude i fjorden

Minik Rosing er geologi-professor
 og forsker blandt andet i gletsjer-slam.
Professor Minik Rosing vakte betydelig opsigt på dagens Future Greenland, da han midt på formiddagen fortalte om et forskningsprojekt, der skal vende grønlandske erhvervsbarrierer til fordele.

- Blandt andet har vi kig på alt det slam, som gletsjer-afløbene fører ud i fjordene. Det består af findelt klippemateriale og er velegnet til jordforbedring. I Australien sælges et tilsvarende produkt under navnet Rock Dust til en pris af 50 kroner kiloet, fortalte professor Rosing.

Den slags skal man ikke sige til en konference af erhvervsfolk, hvis man ikke ønsker fuld opmærksomhed. Der km i hvert fald hurtigt gang i købmændenes indre lommeregner.

Slammet fra isfjordene har blandt andet den fordel, at det binder CO2 og derfor kan man transportere det langt uden at det går ud over CO2-regnskabet. Minik Rosing har beregnet, at i CO2-mæssig sammenhæng kan slammet transporteres 12.000 km uden problemer.

- En anden fordel ved at producere slam til jordforbedring er, at det er en ganske enkel operation. En mand - en spade - et skib - og så er man i gang, sagde Minik Rosing.

Det bliver spændende at følge professor Rosings planer. Måske var det et grønlandsk erhvervseventyr, der blev født på scenen foran de 350 deltage i Future Greenland.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar