26. maj 2015

Herman og Vittus på frierfødder

Atter forsøg på at skaffe biltestcenter til Kangerlussuaq

Qeqqata Kommunia og Naalakkersuisut satser på at gøre
Kangerlussuaq til internationalt center for biltests.
Qeqqata Kommunia og Naalakkersuisut vil gerne skabe flere arbejdspladser i Kangerlussuaq-området. Det var baggrunden for, at borgmester Herman Bertelsen og Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq i sidste uge besøgte Arjeplog kommune i det allernordligste Sverige.

Den lille kommune med 3.000 indbyggere har nemlig formået at gøre sig til en af de centrale aktører på det internationale marked for biltests i hårdt vinterklima - og det kunststykke vil de grønlandske politikere gerne gøre svenskerne efter.

Det har da også vist sig, at Kangerlussuaq har noget at tilbyde biltestbranchen, der i følge SVT-Nyheter er i voldsom vækst. For en halv snes år siden testede Arjeplog-firmaet Tjintokk VW-modeller på indlandsisen ved Kangerlussuaq og sidste efterår var det ligeledes Arjeplog-baserede ATM på besøg i lufthavnsbyen for at teste nye BMW-modeller. Det glæder Vittus Qujaukitsoq:

Testbiler er allerede fritaget for afgift i Grønland.
- Jeg er glad for at det efter mange års pause er lykkedes at genskabe biltest branchens interesse for Kangerlussuaq, som en oplagt destination for testning af biler under ekstreme kuldeforhold. Efter besøget i Arjeplog står det klart, at der er et stort potentiale for en betragtelig investering fra svensk side og skabelse af mange nye arbejdspladser i kommunen.

- Naalakkersuisut har allerede i august 2014 givet afgiftsfritagelse til biltester i Kangerlussuaq, men der ligger en række udfordringer før biltest igen kan starte i Grønland, ikke mindst hvad angår ajourføring af overnatningsmuligheder og yderligere udbygning at vejnetværket i området.

Herman Berthelsen er naturligvis også en glad mand ved udsigten til nye arbejdspladser:

- Det er meget glædeligt, at bilindustrien igen ser muligheder i Kangerlussuaqs gode placering med fastlandsklima, international lufthavn, stort vejnet og mange søer.

De to Arjeplog-firmaer er blandt verdens førende i branchen og beskæftiger hver især omkring 300 mand på årsbasis. Tilsammen omsætter Tjintokk og ATM for over en halv milliard svenske kroner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar