23. august 2019

Nye amerikanske baser

Sisimiut og Nuuk i spil

Havnen i Sisimiut kan blive amerikansk flådebase.
Det amerikanske forsvar mangler havne i Arktis. Det kan blive en stor mulighed for havnene i Nuuk og Sisimiut, mener pensioneret kommandørkaptajn Per Starklint, der nu er maritim rådgiver i Naval Team Denmark.

 Starklint vurderer i en artikel på altinget.dk, at havnene i byerne Sisimiut og Nuuk samt Polar Oil-havnen syd for Nuuk kan leve op til de amerikanske ønsker og krav. Sisimiut er isfri omkring 9-10 måneder om året, mens Nuuk og oliehavnen kan besejles året rundt.

Starklint mener, at det kan tale for en placering i Sisimiut, hvis vejen mellem Kangerlussuaq og Sisimiut realiseres på grund af den høje regularitet i Kangerlussuaq.

Det amerikanske senat gav i juli det amerikanske forsvar 180 dage til at udarbejde en rapport med anbefalinger til, hvor en eller flere ”strategiske arktiske havne” til brug for det amerikanske søværn og kystvagt kan placeres. Herefter har den amerikanske forsvarsminister 90 dage til at beslutte, hvor de nye flådebaser skal etableres.

Det betyder, at der allerede næste år kan ligge en beslutning om, hvorvidt det amerikanske forsvar vil bruge havnene i Sisimiut eller Nuuk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar