10. november 2016

Kielsen bejler til Trump

Præsidentvalget får indflydelse på sikkerhed og klima, mener Nunatsiaq News

Valget af Trump kan få stor betydning for Thule Air 
Base. Foto: Wikipedia
Gårsdagens valg af Donald Trump som ny amerikansk præsident fra årsskiftet var måske lidt overraskende. Avisen Nunatsiaq News spår i en analyse onsdag, at valget kan få stor betydning ikke mindst for klimapolitikken og dermed også Arktis, da Trump under valgkampen flere gange har betegnet menneskeskabte klimaforandringer som bluff.

Nunatsiaq News mener også, at valget kan få direkte betydning på det sikkerhedspolitiske plan, da Trump har tilkendegivet, at han går ind for at styrke det amerikanske missilforsvar. Det kan få betydning for blandt andet Thule-basens fremtidige rolle.
 Også arbejdet i Arktisk Råd kan blive påvirket af den nye amerikanske administration. USA har i øjeblikket formandsskabet i rådet frem til maj 2017. Hidtil har det sorteret under den amerikanske udenrigsminister John Kerry, men endnu er der ikke udpeget en efterfølger til Kerry.

I Grønland er både formanden for Naallakkersuisut, Kim Kielsen og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq klar til at samarbejde med Trump.

Kim Kielsen ønsker Donald Trump tillykke med valget:

- Grønland og USA har et mangeårigt samarbejde og gode historiske forbindelser, blandt andet inden for forsvarsområdet og på forskningsområdet. Inden for forsvarssamarbejdet med USA yder Grønland et vigtigt bidrag til USA’s og den vestlige verdens forsvar. Naalakkersuisut ser frem til at fortsætte samarbejdet og forhandlingerne om, hvordan vi sikrer et tidssvarende samarbejde om Grønlands bidrag i forsvarssamarbejdet.

- USA vil fortsat have en vigtig rolle i den arktiske region, både blandt de fem arktiske kyststater og ikke mindst i Arktisk Råd. Som en ledende forskningsnation i de arktiske egne står USA for en meget stor del det videnskabelige arbejde på forskellige områder, vedrørende Arktis. Naalakkersuisut ser frem til at udvikle samarbejdet med USA inden for forskningen, på basis at vores fælles interesser og et veletableret samarbejde, som vi allerede i dag har glæde af. Naalakkersuisut og jeg ser frem til samarbejdet med den kommende amerikanske regering, slutter Kielsen.

Onsdag skrev Vittus Qujaukitsoq et brev til Trump med det samme budskab.

Også i Nunavut og Canada forholder man sig venligt afventende til den nye amerikanske administration:

- Vi har stærke fælles værdier og kan forenes i et mål om at skabe samfund, hvor alle har en fair chance for at få succes, citerer Nunatsiaq News den canadiske premierminister Justin Trudeau for.

I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg er det i øvrigt interessant, at Donald Trump tog alle tre valgmandsstemmer i Alaska.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar