23. november 2016

Forlig om finanslov

Vismand rynker panden

Forlig om finanslov. Foto: Tusagasiivik
Et flertal af Inatsisartuts partier bestående af Siumut, Inuit Ataqatigiit, Parti Naleraq og Atassut er blevet enige om at indgå en aftale om den grønlandske finanslov for 2017.

Aftalen kommer efter regeringsskiftet sidste måned og byder blandt andet på øgede udgifter til servicekontrakterne på trafikområdet i forhold til det oprindelige finanslovforslag. Desuden peger forligskredsen på, at der afsættes der midler til særlige indsatser for udsatte børn og unge samt til etablering af et børneafsnit på DIH.

Forliget blev indgået i weekenden, hvor Inatsisartut også godkendte et forslag til en forfatningskommision, der skal bane vejen for en grønlandsk grundlov.

Med det nye finanslovsforslag håber regeringspartierne at slutte debatten om servicekontrakterne, der har været udsat for massiv kritik i især Sydgrønland.

I forhold til det oprindelige finanslovforslag er der tale om øgede udgifter, så det forventede overskud i 2017 er reduceret til godt 21 millioner kroner og underskuddet over en fireårig periode ender på 145 millioner kroner.

Det har fået panderynkerne frem hos formand for Det Økonomiske Råd i Grønland, økonomiprofessor Torben M. Andersen, der gerne havde set, at øjeblikkets gode økonomi var blevet brugt til konsolidering:

- Der har været en god økonomi, og det havde været hensigtsmæssigt at de offentlige finanser bliver polstret i de gode år, så de har noget at stå imod med i de dårlige år. Den polstring sker ikke, og det betyder, at man kommer i en mere sårbar situation i fremtiden, siger Torben M. Andersen til den grønlandske Radioavis.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar