16. december 2015

Nødløsning i Tasiilaq

Panik efter lukketid...

Tasiilaq er hårdt ramt af entreprenør-konkurs.
Østgrønlands største by, Tasiilaq, er lammet, efter at byens eneste entreprenør, firmaet Viking Greenland, gik konkurs tidligere på efteråret.

Det har gjort det svært at få gennemført nødvendige arbejder inden vinteren og ikke mindst reparationerne efter den orkan, som ramte byen for et par uger siden. Tasiilaq står efterladt i en situation, hvor byens nye daginstitution og 10 boliger med tilhørende kloakering mangler at blive færdiggjort.

Det har tvunget Kommuneqarfik Sermersooq til at overtage det konkursramte entreprenørfirma med virkning fra torsdag. Den hurtige overtagelse fra konkursboet skal sikre, at det nødvendige udstyr forbliver i Tasiilaq. 

Kommunekontoret i Tasiilaq skal nu drive
 entreprenør-virksomhed som en nødløsning.
Kommuneqarfik Sermersooq vurderer, at situationen med den ikke-færdigbyggede daginstitution er så slem, at der ikke har været anden mulighed, end at kommunen øjeblikkeligt overtager ansvaret. Det skal give så få gener som muligt og sikre, at byggeriet skrider frem så tæt på planlægningen som muligt.

-Vi vil hurtigst muligt få organiseret arbejdet og ansat det nødvendige personale, så arbejdet igen kan gå i gang, fortæller direktør for Forvaltning for Anlæg og Miljø, Mike Jakob Kristiansen.

De 10 boliger blev hurtigst muligt sikret for vinteren. Kommuneqarfik Sermersooq undersøger i øjeblikket mulighederne for at gøre dem færdige. Det må imidlertid forventes, at der kommer forsinkelser på det byggeri.

- De er tale om en helt usædvanlig situation i Tasiilaq. Konkursen hos byens eneste entreprenørvirksomhed har både økonomiske og menneskelige konsekvenser og desværre en risiko for at udvikle sig til en situation med endnu flere og vanskelige implikationer i Tasiilaq. Derfor har vi handlet hurtigt. Vi følger udviklingen fra tætteste hold og gennemfører de tiltag, som er nødvendige for, at alle kommer så smertefrit igennem en meget udfordrende situation, siger borgmester Asii Chemnitz Narup (IA).

Selvom Kommuneqarfik Sermersooq har købt hele boet efter Viking Greenland, har kommunen ikke planer om at drive entreprenørvirksomhed i fremtiden. Borgerne og erhvervslivet i Tasiilaq kan derfor forvente, at Kommuneqarfik Sermersooq vil udbyde en stor del af de service- og entreprenøropgaver, som Viking Greenland tidligere varetog. I den forbindelse forventes det, at den del af maskinparken, som skal bruges til at varetage disse opgaver, også bliver udbudt til salg. Det vil ske i takt med, at Kommuneqarfik Sermersooq får det nødvendige overblik over konsekvenserne af konkursen.

Kommuneqarfik Sermersooq har forhørt sig hos  Grønlands Erhverv (GE) for at få en vurdering af kommunens mere direkte ervervsrolle efter konkursen. GE har udtrykt forståelse for fremgangsmåden i den aktuelle situation.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar