19. juni 2014

Topmøde

På den yderste ø

Færøerne var vært for årets rigsmøde.
Det har ikke vakt megen opsigt i de danske media, at regeringscheferne i Danmark, Færøerne og Grønland holdt det årlige rigsmøde 16. til 18. juni.

Mødet foregik i Tórshavn, hvor lagmand Kaj Leo Holm Johansen var vært for statsminister Helle Thorning-Schmidt og selvstyreformand Aleqa Hammond.

Mødet foregik i en god stemning. Efter mødet sagde Aleqa Hammond blandt andet:

- Jeg har overfor statsministeren fremhævet to områder, hvor Danmark og Grønland med stor succes har arbejdet sammen i det forgangne år. Det første er omkring åbningen af Grønlands Repræsentation i Washington D.C. som vi forventer at indvie til efteråret. Det andet er partnerskabsaftalen med EU for 2014-2020, hvor Danmark har ydet en ekstraordinær indsats for at sikre Grønlands finansielle interesser.

Regeringscheferne besøgt nogle af de mest 
afsides liggende øer i Færøerne. Foto: Tusagassiivik
- Fremadrettet, har jeg også bragt op, at jeg håber på at Grønland og Færøerne kan omfattes af den danske Vækstfonds ordninger. Det vil skabe et godt fundament for den videre udvikling i Rigsfællesskabet.

I øvrigt hæftede både Kaj Leo Holm Johannesen og Helle Thorning-Schmidt sig ved, at makrelstriden mellem EU og Færøerne var et godt bevis på, at det er muligt at være i sammen fællesskab, selv om Færøerne og Danmark har hver deres interesser.

Som det hører sig til ved den slags lejligheder, benyttede Kaj Leo Holm Johansen lejligheden til at vise sit land frem - og regeringscheferne besøgte blandt andet Mykines og Tindholm - to af rigsfællesskabets mest isolerede øer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar