20. juni 2014

BMW til Kangerlussuaq

Nyt biltest-center tæt ved lufthavnen

Kangerlussuaq skal være rammen om
et nyt, stort biltest-center.
I fremtiden skal blandt andet BMW-biler testes i Kangerlussuaq. Det er perspektivet, efter at Qeqqata Kommunia har givet en arealtildeling til biltest-firmaet Arjeplog Test Management.

I Arctic Circle Business - erhvervsrådet for Qeqqata Kommunia - kan formand Lars Møller-Sørensen næsten ikke få armene ned.

- Testcentret er et bevis på, at vi kan tiltrække virksomheder ude fra - og ikke bare flytte rundt med arbejdspladserne i Grønland. Vi har en erhvervsvenlig kommune, der kan tiltrække både nye virksomheder og nye erhvervsområder.

Formanden for Arctic Circle Business,
 Lars Møller-Sørensen, er begejstet.
Foto: Arctic Circle Business
Testcentret skal primært køre i perioden fra medio oktober og til medio november. Det skaffer arbejdspladser til Kangerlussuaq på et tidspunkt af året, hvor der ellers ikke er højsæson - og det betyder meget for Kangerlussuaq som erhvervsområde, mener Lars Møller-Sørensen.

Fordelen ved at teste biler i Kangerlussuaq er muligheden for en lang testsæson i det stabile fastlandsklima tæt på Indlandsisen, en lang landingsbane og et stort vejsystem. 2014 bliver et test-år for testfaciliteteterne, så man kan få vished for, at Kangerlussuaq lever op til forventningerne, så der er grundlag for at fortsætte med en permanent testvirksomhed.

Dette oversigtskort viser, hvor testbanerne
 skal placeres i Kangerlussuaq. Kortet
kan forstørres ved at klikke på det.
 Foto: Qeqqata Kommunia
I 2014 bliver der formentlig tale om 20–30 arbejdspladser i den forventede testperiode fra medio oktober til medio november. Før selve testperioden vil Arjeplog Test Management med nogle få medarbejdere forberede testperioden, ligesom der både før og efter testperioden vil skulle indsamles data. Et fremtidigt permanent testcenter kan medføre 200-250 arbejdspladser i Kangerlussuaq i testperioderne.

Arjeplog Test Manegement driver biltestcentre i Nordsverige og i Kina. Kunderne er de store bilproducenter, for eksempel BMW, der tester nye biler i vinterklima, inden de sættes i produktion. Der er tale om test af alt fra køreegenskaber på sne og is og test af, hvordan elektronikken i en bil opfører sig ved de meget lave minusgrader i Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq-området har tidligere været rammen om et biltestfirma, da der i perioden 1999-2005 var et testcenter 120 km inde på indlandsisen. Det nye biltestcenter vil ikke være på indlandsisen, men på eksisterende veje, søer og landområder nær Kangerlussuaq.

ATM har fået arealtildeling til dele af Sandflugtsdalen, den østlige ende af Aajuitsup Tasia, (Langsøen), Lake Helen og søen i den vestlige ende af Sandflugtsdalen.

Arctic Circle Business er medlem af Arctic Business Network.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar