19. maj 2014

Kineserne skræmt væk

Dansk debat bekymrer

Geir Helgesen: Kinesiske selskaber er
meget opmærksomme på imaget.
- Kineserne blev nærmest skræmt væk, da debatten om Isua-minen var på sit højeste. Det sagde lederen for Nordisk Institut for Asien-studier, Geir Helgesen, PhD på forrige uges grønlandske erhvervskonference på Christiansborg.

- Den hårde tone i debatten bekymrede kineserne, for på topplan i kinesiske virksomheder er man meget optaget af imaget, forklarer Geir Helgesen.

- Man skal vænne sig til, at Kina efterhånden er et højt udviklet land lige som Canada og USA - og de ønsker først og fremmest at drive gode virksomheder. Kineserne mener selv, at de ikke er værre end virksomheder i andre lande, og jeg vil derfor ikke udelukke, at debatten har skræmt risikovillig kapital væk.

Helgesen er bestemt heller ikke begejstret for debatten. Ikke mindst pressens optræden finder han uklædelig.

- Det var som om, at man slet ikke ville anerkende, at kinesiske virksomheder opererer selvstændigt, men forventer at der er nationalistiske motiver til alt, hvad de foretager sig.

Debatten var også uklædelig, fordi London Mining jo slet ikke er et kinesisk selskab, men bare havde en direktør af kinesisk oprindelse.

- Direktøren har fortalt mig, at det var et meget frustrerende forløb. Han har ikke noget imod at blive kritiseret for noget, han har gjort  - men det var frusterende at blive kritiseret for noget, han ikke havde gjort.

Geir Helgesen har studeret og arbejdet med de asiatiske lande de seneste 40 år. Han advarer mod det stærke fokus på Kina "som den gule fare".

Alle asiatiske lande har undergået en massiv udvikling - og de vender sig nu mod omverdenen. Geir Helgesen fremhæver i den forbindelse især Japan og Sydkorea som interessante og interesserede samarbejdspartnere i Arktis.

Helgesen opfordrer til, at man i den danske og grønlandske debat fokuserer på udfordringerne med de store internationale koncerner, der ikke kan undværes i mineindustrien - i stedet for blot at fokusere på nationalitet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar