6. maj 2014

Hammond nyder varmen

Vil ikke være et offer

Aleqa Hammond: Folk i Arktis 
kan tilpasse sig. Foto: Tusagassiivik.
Grønland er et af de få lande, der er begejstret for de globale klimaændringer. Det skriver Bloomberg Businessweek, efter at bladet har besøgt verdens største ø og blandt andet interviewet Aleqa Hammond og Kuupik Kleist.

- Folk i Arktis er hurtige til at tilpasse sig, og jeg nægter simpelthen at være et offer for klimaændringerne, siger Landsstyreformand Aleqa Hammond til bladet, der anses for at være et af verdens førende på sit felt.

- Inuitterne har i deres lange historie overlevet klimaændringer, der har udslettet andre kulturer - blandt andet vikingerne, så vi skal nok klare det denne gang også. Forskellen er, at vi nu har et alternativ til jagt, fordi vi nu har retten til undergrunden, siger Hammond - og kommer ind på de mange råstoffer, der ligger gemt i den grønlandske undergrund.

- Vi har bjerge af med uran, bjerge med guld, bjerge med jern, bjerge med zink og bly. Vi har bjerge med diamanter og vi har bjerge, der er til for os og vil bringe rigdom til vort folk, siger landsstyreformanden og afslører dermed klare forventninger til den grønlandske fremtid.

Bloomberg Businessweek bringer et portræt af et Grønland, som står midt i et vadested over for vigtige beslutninger om fremtiden - og som står over for væsentlige udfordringer på det økonomiske område. Bladet citerer FN's generalsekretær Ban Ki-Moon, der i sidste måned besøgte Grønland og udtalte, at man ikke kan forhandle med naturen. Så må man prøve at få det bedste ud af situationen, netop som Aleqa Hammond, konkluderer bladet.

Hvis man læser artiklen i Businessweek, er det en god ide også at læse kommentarerne fra bladets læsere - for det er bestemt ikke alle læserne, der er enig med Hammond.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar