29. april 2019

Sommer i Kangerlussuaq

Amerikanske fly tilbage i Kangerlussuaq

Igen i år er der amerikanske C-130 udstyret med ski i 
Kangerlussuaq. Her letter det første fly bound for 
Grønland fra en militær flyveplads nær New York. 
Foto: U.S. Air National Guard
80 amerikanske flyversoldater og tre Hercules C-130 er netop ankommet til Kangerlussuaq.

Det er materiel og mandskab fra 109 Air Lift Wing, der hver sommer leverer logistisk støtte til The National Science Foundation, der  driver forskning i Grønland med udgangspunkt i Kangerlussuaq.

Flyene er udstyret med ski, så de kan lande på indlandsisen - og det har stor betydning for mange forskningsprojekter - blandt andet iskerneboringerne på Summit, at de får støtte fra de amerikanske fly.

Amerikanerne indgik sidste år en fem-årig aftale med Mittarfeqarfiit om indkvartering og servicering i forbindelse med den årligt tilbagevendende mission. 109th Airlift Wing valgte Kangerlussuaq dels på grund af den korte afstand til isen, men ikke mindst fordi Mittarfeqarfiit i Kangerlussuaq kan tilbyde dem en pakkeløsning med indkvartering og forskellige serviceopgaver.

I 2018 blev der gennemført 92 missioner med 780 passagerer - og der blev leveret i alt 800 tons gods og 68.000 gallons fuel til forskellige destinationer over hele Grønland.

Mandskabet fra 109 Air Lift Wing roterer og i løbet af sommeren 2019 vil i alt 200 mand være stationeret i Kangerlussuaq. Udover logistikstøtte til forskning træner personellet og de store Hercules-fly arktisk overlevelse og flyvning under ekstreme vejrforhold, hvilket er den strengt militære grund til missionen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar