17. april 2019

Nyt affaldsselskab

To nye forbrændingsanlæg

Det grønlanske affald hober sig op -
 blandt andet på dumpen i Sisimiut.
De fem grønlanske kommuner etablerer nu et fælleskommunalt affaldsselskab ESANI A/S (Eqqaavilerineq Sulisoqarneq Atoqqiineq Nukissiuuteqaarnermilu Ingerlatseqatigiiffik), der skal sikre at affald i fremtiden blive behandlet miljømæssigt korrekt.

Som konstitueret direktør for selskabet er udpeget drift- og miljøchefen i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen, der betegner posten som sit drømmejob.

- Jeg ved godt, at det lyder sært, at affald er mit drømmejob, men det er en utroligt spændende opgave, som kan give hele landet store gevinster. Både økonomisk og miljømæssigt, siger Frank Rasmussen.

Affaldsselskabet skal blandt drive to nye forbrændingsanlæg. Et i Sisimiut og et i Nuuk. Disse skal modtage affald fra byer og bygder i hele landet.

Uanset at forbrændingsanlæggene placeres i Nuuk og Sisimiut, er ESANI A/S er fælleskommunalt anliggende. Det betyder at fragtomkostninger til at bringe affaldet til forbrændingsanlæggene, driftsomkostninger for at drive forbrændingsanlæggene, investeringsomkostninger samt eventuelle indtægter fra energiproduktionen vil indgå i et samlet regnskab og derved ligge til grund en kommunal enspris-afregning for at bortskaffelse af affald. Det vil således ikke koste mere for eksempelvis Avannaata Kommunia at komme af med sit affald pr enhed end det vil koste Qeqqata Kommunia.

De nye forbrændingsanlæg skal stå færdig i Sisimiut i 2022 og i Nuuk i 2023.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar