7. oktober 2014

Vækstfonden skal dække hele Rigsfællesskabet

Rigsfællesskabet gør os større, mener statsministeren

Statsminister Helle Thorning-Scmidt er klar at
bruge Vækstfonden til at drive udviklingen
frem i Nordatlanten. Foto: Tusagasiivik.
Som rosinen i pølseenden havde statsministeren gemt Rigsfællesskabet til allersidst i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Helle Thorning-Sckmidt fremhævede blandt andet Rigsfællesskabets samarbejde om at sikre de grønlandske hvalkvoter i IWC:

- På Færøerne og i Grønland er hvalfangst en del af levevis og kultur. Og fangsten sker på et bæredygtigt grundlag med respekt for naturen. For tre uger siden blev Grønlands hvalkvoter sikret. Det er et resultat af Danmarks og Grønlands fælles store arbejde for sagen. Det lykkedes, fordi vi gik sammen.

- Rigsfællesskabet gør os større. Og jeg er glad for, at fiskeristriden mellem Færøerne og EU nu er løst. Jeg håber, at efterårets forhandlinger om sildekvoter i Nordatlanten også bliver konstruktive, sagde statsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt kom også ind på de økonomiske udfordringer, som både Grønland og Færøerne står over for. Hun vil derfor foreslå, at regeringens vækstfonds arbejdsområde udvides til hele Rigsfællesskabet, så også grønlandske og færøske virksomheder kan opnå lån i Vækstfonden:

- Færøerne og Grønland står over for store økonomiske udfordringer. Flere ældre. Færre til at arbejde. Udgifterne vil stige. Der er brug for nye indtægter. Og for reformer, som kan sikre en holdbar økonomi. Vi samarbejder om at styrke det færøske og grønlandske erhvervsliv.

- For eksempel foreslår regeringen, at Vækstfonden kan give lån til virksomheder i hele rigsfællesskabet – ikke kun til de danske.

Endelig kom statsministeren ind på den parlamentariske situation i Grønland, hvor man nu venter på det kommende valg:

- Rigsfællesskabet er bundet sammen af vores kultur, af vores historie – og af familier og venskaber, som holder fællesskabet levende og stærkt. Men vi er naturligvis også tre forskellige lande.

- Helt aktuelt skal der være valg til Landstinget i Grønland den 28. november. Vi afventer nu resultatet af valget, og at der dannes et nyt landsstyre, sluttede Helle Thorning-Schmidt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar