28. oktober 2014

Oprindelige folk på dagsordenen

Både minister og SAO-formand tilfredse med SAO-mødet i Yellowknife

Med otte medlemsstater, seks permanente repræsentanter
 for oprindelige folk og 21 observatørlande og -organisationer
 samler SAO-møderne let 3-400 deltagere og tilhørere.
Foto: Arctic Council
- Jeg er glad for de fremskridt, både arbejdsgrupperne og vore task forces har nået under det canadiske formandsskab, sagde SAO-formand Vincent Rigby efter sidste uges SAO-møde i Yellowknife.

- Arbejdet vil lede til en række anbefalinger, som ministrene kan tage stilling til, når de mødes næste forår i Iqaluit.

Vincent Rigby bakkes op af Leona Aglukkaq, canadisk minister for miljø og arktiske anliggender:

- Arktisk Råd kører på et momentum i øjeblikket - og vi skal fortsætte rådets succes med at implementere bæredygtig udvikling til gavn for de arktiske folk. Jeg ser frem til at byde mine kolleger velkommen til Iqaluit.

Delegerede fra Arktisk Råds videnskabelige komiteer
 ved SAO-mødet i Yellowknife. Foto: Arctic Council
Udover det forberedende arbejde til ministermødet deltog SAO'erne også i en workshop, hvor man diskuterede mulighederne for at fremme de arktiske folks muligheder for at deltage i Arktis Råds arbejde. Der blev skitseret en række muligheder, som man nu skal arbejde videre med.

Inden selve SAO-mødet var arbejdsgruppen for bæredygtig udvikling SDWG vært ved en event, hvor man gjorde opmærksom på, at det er vigtigt at udnytte de oprindelige folks traditionelle viden i arbejdet med klimatilpasningerne i Arktis.

Åsa Larsen og Gunn-Britt Retter fra Saami Council
deltog sammen med den finske SAO Hannu Halinen.
 Foto: Arctic Council
De oprindelige folk i Arktis er repræsenteret i Arktisk Råd gennem de seks permanente medlemmer, som er repræsentanter for de forskellige grupper af inuitter, samer og indianere. De seks permanente medlemmer er Saami Council, Inuit Circumpolar Council, Arctic Athabaskan Council, Gwich'in Council International, Russian Association of Indigenious Peoples of the North og Aleut International Association.

Den canadiske regering var vært ved en
udendørs reception. Foto: Arctic Council
De seks permanente medlemmer deltager i Arktisk Råds arbejde på lige fod med de otte medlemsstater. De permanente medlemmers arbejde koordineres af Indigenious Peoples Secretariat, der holder til på den Nordatlantiske Brygge i København.

Udover medlemsstaterne og de permanente medlemmer følges Arktisk Råds møder af tolv observatør-stater og ni observatør-organisationer. Observatørerne har mulighed for at tale ved møderne og kan selvstændigt stille forslag til Arktisk Råd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar