27. oktober 2014

Grønland og Kieler-freden

200 år i Nordatlanten

Selv om Hans Egede kom fra Norge, tilfaldt
Grønland Danmark ved freden i Kiel.
Det er i år 200 år siden, at det dansk-norske kongerige blev skilt ved freden i Kiel efter Napoleons-krigene. Den 14. januar 1814 blev Norge et selvstændigt land, mens Island, Grønland og Færøerne tilfaldt det danske rige.

Så i år er det altså nøjagtig 200 år siden, at dansk polarhistorie tog sin begyndelse. Det fortæller lektor, dr. phil. Thorkild Kjærgaard fra Ilisimatussarfik om på en offentlig forelæsning i Nuuk onsdag den 29. oktober.

Danmark tog først nølende mod den nye værdighed, men siden blev det et nationalt projekt, der endda bragte Norge og Danmark på alvorlig kollisionskurs i 30'erne. Efterhånden blev danskerne stolte og glade for at have kontrol over det store område, som i dag har international betydning.

- I 1814 lå Grønland ved verdens ende, idag har alle blikket rettet mod Arktis og den smeltende is, siger Kjærgaard.

Thorkild Kjærgaard er en spændende forelæser. Han har været ansat ved Ilisimatussarfik siden 2002 og har senest har gjort sig bemærket med en alvorlig kritik af forfatteren Kim Leines bøger om Grønland.

Der er offentlig adgang til forelæsningen "Danmark, Grønland og Nordatlanten 1814 - 2014", der finder sted på Ilimarfiks auditorium 29. oktober kl. 19.30.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar