23. oktober 2014

Tog til Nordpolen - næsten

Finland ønsker jernbane gennem Norge til Pol-havet

Måske kommer der en gang til at køre finske
 tog til Kirkenes. Foto: Siemens/AEG
Finland er begyndt at lægge pres på den norske regering for at realisere en gammel drøm om en jernbaneforbindelse mellem Finland og det arktiske ocean, skriver Barents Observer.

Det er finnernes plan, at jernbanen skal forbinde den finske by Rovaniemi og enten Skibotn nær Tromsø eller Kirkenes. Myndigheder og organisationer i Rovaniemi er især opsat på Kirkenes-løsningen, der betegnes som den arktiske korridor - og som vil bringe finsk industri tæt på Murmansk og de sibiriske mineindustri og råstofreserver.

Sagen har været taget op i Nordisk Råd, hvor det finske parlamentsmedlem Eero Suutari argumenterede for, at jernbanen og den arktiske korridor vil åbne uanede muligheder for mineindustrien i både Finland og det nordlige Sverige.

Indtil videre er den norske position usikker, men den norske regering har erklæret sig villig til at diskutere sagen. Det anslås, at de cirka 500 km jernbane gennem overvejende norsk territorium vil koste 3 milliarder euro.

Det norske jernbanenet ender i Narvik lige omkring polarcirklen. Under anden verdenskrig arbejdede tyskerne på at bygge en jernbane op til Finnmarken via Tromsø, men tyskernes nederlag satte en stopper for planerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar