23. oktober 2014

Bag kameraet

Folkene bag filmen

Inuk Silis Høegh og Emile Përonard i Biffen i Aalborg.
Tirsdag havde det nordjyske filmpublikum lejlighed til at møde Inuk Silis Høegh og Emile Hertling Përonard - folkene bag den meget roste film om det grønlandske rockband Sume.

Arrangementet, der var kommet i stand på initiativ af Det Grønlandske Hus i Aalborg, samlede små 50 deltagere, der hørte de to instruktører fortælle om baggrunden for filmen - og nogle af de valg, som de måtte træffe undervejs.

Der var stor spørgelyst. Spørgsmålene drejede sig især om forholdet mellem Danmark og Grønland på det personlige plan - for både spørgere og instruktørerne. Især skismaet for de blandede grønlændere, der opfattes som danske i Grønland og grønlændere i Danmark.

- Filmen er vores forsøg på at forstå, hvad der skete dengang. Og et forsøg på selv at opleve en meget vigtig historisk periode, der har været med til at forme det Grønland, vi lever i i dag, siger Inuk Silis Høegh.

Flere spørgere hæftede sig også ved det bemærkelsesværdige i, at filmen om Sume er kommet frem, samtidig med at de grønlandske demokrati står over for afgørende udfordringer.

- Sume var en revolution - og det var nærmest også en revolution, da 600 mennesker forleden demonstrede mod regeringen i den største demonstration i Nuuk nogensinde, mente en af tilhørerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar