24. oktober 2014

Skrald til muld

Sisimiut indfører affaldssortering

Nu skal folk i Sisimiut til at sortere affald.
 Nu skal indbyggerne i Sisimiut til at sortere husholdningsaffaldet. Det bliver det første sted i Grønland, hvor man sorterer affald - og årsagen er, at den vestgrønlandske by er ved at drukne i affald, så forbrændingsanlægget ikke kan følge med, skriver Ingeniøren.

I samarbejde med blandt andet Rambøll, DTU's arktiske linie og Selvstyret har man derfor udviklet en hel ny metode til kompostering af organisk affald i et klima, der byder på temperaturer ned til -40 grader. Kompostering kan normalt ikke ske ved lave temperaturer, men det har Rasmus Eisted fra Rambøll fundet en løsning på.

Man har indkøbt et par gamle frysecontainere fra RAL. Man fylder containerne med organisk affald og tilslutter en varmeblæser, der bringer temperaturen i containeren op på 30 grader. Herefter går processen i gang og temperaturen stiger af sig selv til 70 grader, da frysecontainerne jo er isolerede.

Efter cirka et år er affaldet omdannet til det fineste muld, som byens entreprenører kan bruge, når der skal sås græs omkring udsprængninger. Det bliver også muligt for borgerne at hente en sæk muld, hvis de har lyst til at forsøge sig med havebrug.

Havebrug er nemlig ikke forbeholdt Sydgrønland, fortæller Frederik Kreutzmann fra Sisimiut:

Havebrug er ikke ukendt i Grønland.
- Jeg har smidt biologisk affald- bare ikke madrester -ved siden af mit hus i de seneste seks år, og det er forvandlet til et frodigt område med masser af blomster.Det kan godt lade sig gøre, og under anden verdenskrig dyrkede man kartofler og andre afgrøder her.

Frederik Kreutzmann har planer om til næste år at hente blomster i Sydgrønland.

I første omgang vil man bruge organisk affald fra virksomheder, men om kort tid vil også husholdningerne blive koblet på projektet.

- Derfor har vi hyret en håndfuld ingeniørstuderende fra DTU’s arktiske linje, som både taler dansk og grønlandsk. De skal simpelthen gå fra dør til dør og vejlede folk i, hvordan de bærer sig ad med det her, siger Rasmus Eisted til Ingeniøren.

- Og når der så er gået en måned eller to, stemmer de igen dørklokker for at holde indbyggerne til ilden. Når først projektet fungerer, skal samtlige 5.500 indbyggere i Sisimiut sortere deres affald, mens de øvrige grønlandske byer vil modtage en udførlig manual om, hvordan de starter lignende projekter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar