14. august 2014

Grænsekontrolsted indviet

Finn Karlsen og Dan Jørgensen trækker grænsen


Dan Jørgensen og Finn Karlsen
klipper snoren.. Foto: Tusagassiivik
Tirsdag blev EU's nye grænsekontrolsted på havnen i Nuuk indviet.

Det skete ved en reception, hvor naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug Finn Karlsen og fødevareminister Dan Jørgensen i fællesskab klippede den symbolske snor - og dermed markerede EU's nye grænse, der nu går ved Royal Arctic Lines bygninger på havnen i Nuuk. På havnen i Sisimiut findes et tilsvarende grænsekontrolsted.

Finn Karlsen glæder sig over, at man nu har lavet en aftale med EU om samhandel inden for fiskevarer og regner med at kontrolposten vil spare omkostninger på eksport af grønlandske fiskeprodukter til EU, fortæller KNR.

- Det har flere fordele. For det første vil fiskernes omkostninger blive lavere, fordi deres fangst ikke længere behøver at blive fragtet til Danmark for at gå igennem kontrollen og for det andet vil de lavere omkostninger give flere arbejdspladser.

- Grønland har taget et skridt fremad på vej mod større selvstændighed, og er nu en del af det dyresundhedsmæssige beredskab både for vores land og EU, sagde Finn Karlsen ved åbningen og afslørede, at især den canadiske fiskerikontrol har vist stor interesse i procedurerne for grænsekontrol og allerede har besøgt kontrolstedet i Nuuk.

  - Hermed gør vi en indsats for at sikre sundheden i fiskevarer, som indhandles nationalt såvel som internationalt, understregede Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

Siden den 22. juni har 15 canadiske fiskefartøjer losset deres fangster i Nuuk, hvor en grænsekontrollør fra Fødevarestyrelsen i Danmark i samarbejde med kommende grænsekontrollører fra Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland og Grønlands Fiskeri- og Licenskontrol har inspiceret fiskevarerne, som videresendes til EU.

Dan Jørgensen holdt også møde med
 Aleqa Hammond. Foto: Tusagassiivik
I forbindelse med åbningen af grænsekontrolstationen besøgte fødevareminister Dan Jørgensen Grønland. Fødevareministeren var blandt andet på fisketur til Qooqqut, ligesom der blev tid til en frokost med selvstyreformand Aleqa Hammond.

Her diskuterede man blandt andet samarbejdet med EU og herunder sælskindsforbuddet. Derudover blev også Ruslands importforbud af varer fra EU, der indtil nu dog ikke har påvirket den grønlandske eksport af rejer, drøftet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar