18. august 2014

F-16 i Grønland

Jagerfly testet i Arktis

F-16 fra RDAF i SFJ. Foto: Arktisk Kommando
Samtidig med kronprinsparrets besøg i Grønland i begyndelsen af august havde forsvaret tre F-16 jagerfly udstationeret i Kangerlussuaq hos Luftgruppe Vest.

De to begivenheder havde dog ikke noget med hinanden at gøre- Udstationeringen var en følge af det seneste forsvarsforlig, hvor Folketinget har pålagt forsvaret at undersøge mulighederne for at styrke den militære tilstedeværelse i Grønland.

Det har betydning i en tid, hvor grænserne op til Nordpolen skal trækkes - den såkaldte suverænitetshævdelse - men den militære tilstedeværelse har også stor betydning for civilsamfundet, hvor blandt andet marinen i mange år har været et element i det grønlandske SAR-beredskab. Desuden har Kongeriget tiltrådt SAR-samarbejdet i Arktisk Råd, der blev vedtaget på ministermødet i Nuuk i 2011.

F-16 i luften over Nuuk. Foto: Arktisk Kommando.
Flyvevåbnet havde udstationeret tre F-16-jagere for at undersøge de logistiske udfordringer i den forbindelse. Formålet med udstationeringen var desuden at teste forskellige sensorsystemer til SAR og miljøopgaver på jagerflyene.

De foreløbige resultater tyder på, at F-16 ikke er særlig velegnet til de grønlandske opgaver. De store afstande i Grønland kræver, at flyene medbringer meget brændstof - og det udfordrer lasteevnen. F-16 kan simpelthen ikke medbringe nok brændstof sammen med tunge sensorsystemer.

Men uanset resultatet af testflyvningerne har piloterne haft en god tur med store oplevelser - og de seneste dage har de sociale media været fyldt med optagelser fra turen. Blandt andet nedenstående video, der viser low-level flyvning i området mellem Kangerlussuaq og Ilulissat - og et enkelt klip fra Nuuk.Optagelserne er lavet af STI og MUN fra Fighter Wing Skrydstrup. STI har redigeret.

Ready to takeoff...:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar