Bygger 3D-model af fjeld
Det var dette fjeldskred, der forårsagede den 90 meter høje tsunami. Foto: Arktisk Kommando |
Det har gjort forskningsinstitutionen i stand stil hurtigt at bygge en 3D-model af området, så man bedre kan forudsige fjeldskred i fremtiden, skriver videnskab.dk.
GEUS-forskeren Stefan Bernstein, som leder Afdeling for Petrologi og Malmgeologi, og hans kollegaer har lavet undersøgelser af området i 2015 og 2016, hvor de har taget omkring 36.000 højopløsningsbilleder.
- Jordskredet skete simpelthen lige i midten af vores forskningsområde, så vi har gode billeder af bjerget før og efter, siger Stefan Bernstein.
- Når vi har kalibreret og behandlet de seneste fotos, så kan vi lave et præcist estimat af, hvordan jordskredet forløb, identificere de geologiske strukturer, der havde en indvirkning, og finde ud af, hvor meget sten, der blev løsnet og faldt ned i fjorden.
Modellen kan bruges til at reducere usikkerheden og øge kendskabet til den fremtidige risiko for jordskred, fortæller vicedirektør i GEUS, Flemming Christiansen:
- Hovedspørgsmålet lige nu er: 'Hvad er risikoen for nye jordskred, når der er de her kritiske forhold på det samme bjerg?' Mange af dem, som arbejder med jordskred, er enige i, at der er et højrisikoområde, og at det vil falde ned – spørgsmålet er bare, om det falder ned i et stykke eller mange små, og det er svært at spå om, siger Flemming Christiansen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar