28. september 2017

Advarsel til Færøerne

Slå bremserne i

Nationalbanken advarer mod overophedning
 af den færøske økonomi.
Nationalbanken er bekymret for den økonomiske udvikling på Færøerne. Det fremgår af bankens årlige vurdering af den færøske økonomi.

- Den færøske økonomi er inde i en højkonjunktur med pres på produktionskapaciteten. Opsvinget begyndte i 2013, og Færøernes Økonomiske Råd, FØR, skønnede i den seneste prognose fra september, at fremgangen er fortsat i 2017, skriver Nationalbanken i sin analyse.

Den færøske økonomi er lille og åben med en koncentreret erhvervsstruktur, der i høj grad afhænger af fiskeri og fiskeopdræt. I fiskeriet er aktiviteten følsom over for ændringer i fiskebestandene, mens opdræt af fisk i havbrug er mere stabilt, om end der er biologiske risici. Det indebærer, at der med mellemrum er store udsving i økonomien.

For at undgå at forstærke opsvinget bør overskuddet på den offentlige saldo derfor øges hurtigere end planlagt af landsstyret. Derudover bør landsstyret og kommunerne overveje, om nogle af de store investeringsprojekter i den offentlige sektor eller de offentligt ejede virksomheder kan udskydes, lyder rådet fra Nationalbanken, der mener, at de gode konjunkturer og store overskud i de fiskerelaterede erhverv er et godt tidspunkt at håndtere den langsigtede udfordring for den finanspolitiske holdbarhed.

Ligesom blandt andre Grønland står den færøske økonomi over for store demografiske udfordringer, fordi der bliver flere ældre og færre personer i den erhvervsaktive alder - det såkaldte dødens gab.

Læs Nationalbankens analyse af den færøske økonomi her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar