13. juni 2017

Nyt liv i gamle huse

Poul Egedes hus og butikken i Ilimanaq restaureret

Butikken i Ilimanaq har fået nyt liv som
formidlingscenter. Foto:Jan Knudsen
To fredede historiske huse i Ilimanaq nær Ilulissat kommer fremover til at spille en vigtig rolle i formidlingen af grønlandsk verdens- og kulturarv. De to huse fra 1700-tallet har netop gennemgået en omfattende restaurering og er blevet nyindrettet som formidlingscenter, restaurant og butik.

Interessen for den lille grønlandske bygd og ikke mindst to af bygdens træhuse, som udgør nogle af Grønlands ældst bevarede og fredede huse fra kolonitiden, startede for over ti år siden, da Realdania By & Byg indledte et samarbejde med Grønlands Nationalmuseum om mulighederne for at give nyt liv til den grønlandske kulturarv.

Samarbejdet førte til, at Realdania By & Byg i sommeren 2014 købte de to huse: missionæren og handelsmanden Poul Egedes hus og kolonialbutikken. Begge har stor historisk og kulturel betydning for Grønland, Diskobugten og bygden og for kulturarven som helhed.

Herefter startede arbejdet med at restaurere, bevare og omdanne de to huse til formidlingscenter, restaurant, konferencelokale og butik med indhandel af lokale fangster og jagtudbytter. Med restaureringen af de to huse er bevaringen af et stykke grønlandsk verdens- og kulturarv sikret og levendegjort, så kulturarven fremover kan formidles til så mange som muligt, skriver Realdania i en pressemeddelelse.

Sideløbende med Realdania By & Bygs restaurering af de to huse har World of Greenland opført 15 moderne turisthytter i Ilimanaq. Det er ambitionen, at projektet via turisme kan skabe blivende arbejdspladser, udvikling og indtægter til lokalsamfundet.

Grønlands Rejsebureau arrangerer ture til Ilimanaq. Læs mere om Ilimanaq på Grønlands Rejsebureaus hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar