16. august 2016

Prøvehus til 10 millioner

To klimazoner tilpasser huset til arktiske forhold

Sådan kommer prøvehuset til 10 millioner kroner til at se ud.
En udstilling i Venedig i 2012 fører nu til, at et et eksperiment i Nuuk skal teste en en helt ny måde at bygge på i Grønland, og der skal derfor bygges et prøvehus på C. E. Jansensvej i Nuuk.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Tegnestuen Vandkunsten står bag projektet, der var en del af Venedig Biennale 2012.

Formålet med prøvehuset er at udforme en ny type bolig, der er særligt velegnet til det grønlandske terræn og klimaforhold. Eksperimentet skal afdække, hvordan man skaber en bolig med to klimazoner i et arktisk miljø. Prøvehusets to klimazoner består af en varm zone og en kold zone. De to zoner bliver lavet ved at opbygge en trækonstruktion, der bliver beklædt med materialet polykarbonat. På den måde fungerer yderzonen nogenlunde som et drivhus udenom trækonstruktionen, og dermed bliver der stor forskel i temperatur mellem de to zoner – især om vinteren, oplyser Kommuneqarfik Sermersooq i en pressemeddelelse.

DTU placerer en familie, som skal foretage en række målinger i huset. Hovedformålet er at finde ud af, hvordan huset opfører sig i Grønlands arktiske klima i forhold til fugt og energi.

- Det bliver højst sandsynligt en forsker fra DTU med familie, som skal bo i huset. I en periode over et par år måler de energiforbrug og vurderer generelt, hvordan det er at bo i huset. Hvis det viser sig at være en rigtig god måde at bygge og bo på, kommer der muligvis en større bebyggelse i gang senere. Uanset resultatet går der dog nogle år, før vi kan se de spændende resultatet, siger Bilo Høegh Stigsen, planchef i Kommuneqarfik Sermersooq og fortsætter:

- Derudover bliver det spændende at se, om et klart to-zonedelt en-familieshus er en god ide i Arktis, og om en yderskal lavet af polykarbonat kan holde til blandt andet vindbelastning og kulde.

Det er efterfølgende planen, at huset skal overdrages til kommunens boligselskab Iserit.

Eksperimentet er støttet med 10 millioner kroner fra den A.P. Møllerske Støttefond til projektering, opførelse og evaluering af prøvehuset. Arbejdet med at etablere prøvehuset forventes at gå i gang i løbet af foråret 2017. Går alt efter planen, står huset klar til indflytning i efteråret samme år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar