13. juni 2016

En stjerne fødes

Forsvarets første satellit hedder Ulloriaq

Sådan kommer Ulloriaq til at se ud. Foto: GomSpace
Forsvarets Materieltjeneste (DALO) og Aalborg-virksomheden GomSpace samt DTU indgik 10. juni en aftale om at udvikle og opsende en nano-satellit, der skal indgå i Kongerigets suverænitetshævdelse i Grønland. Satellitten forventes opsendt i slutningen af 2017.

Satellitten, der bliver forsvarets første, er døbt Ulloriaq, der betyder stjerne på grønlandsk. Navnet er velvalgt, for det er meningen, at satellittens tre antenner skal overvåge skibs- og flytrafik i hele det vidtstrakte grønlandske territorium. Satellitten er en såkaldt nano-satellit, der er ganske lille i størrelse: Kun 10 cm x 20cm x 30 cm.

Satellitten skal kredse om jorden i en højde på mellem 700 og 800 kilometer. Banen går over begge polerne og Ulloriaq vil passere over det grønlandske territorium 16 gange i døgnet.

Brugen af nano-satelitter er i heftig vækst, hvilket ikke mindst skyldes et omfattende pionerarbejde fra virksomheden GomSpace.

- Vores satellit- og radio-teknologi er perfekt til at overvåge de store og øde områder i Arktis, siger Niels Buus, administrerende direktør i GomSpace. Virksomheden har de seneste år haft voldsomt vokseværk og står foran en notering på Nasdaq First North Premier-børsen i Stockholm.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar