29. maj 2019

Nyt isenkram

Autonom båd logger data fra Ishavet 

Den sejlende drone er testet ved Nuuk. Foto:Lasse Vesterled
Fire studerende ved ingeniøruddannelsen på Aarhus Universitet har bygget en såkaldt autonom båd - en sejlende drone, som kan bruges til at undersøge arktiske farvande. Projektet har netop indbragt de studerende en førsteplads i verdensmesterskabet for robotdesign.

Den autonome både, som kaldes Arcab, har teknisk udstyr til at logge informationer om dybde, strømninger, temperatur, saltindhold i vandet hvert eneste sekund. Tilsammen udgør disse data noget nær en guldgrube af viden, som klimaforskere kan bruge til blandt andet at bestemme andelen af smeltevand fra is i havet og dets evne til at optage CO2 fra luften, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

- Indtil i dag har forskerne gennemført deres ekspeditioner på store skibe, hvor de har stukket forskelligt måleudstyr ned i havet. Det er klart, at det er en dataindsamlingsform med store begrænsninger. Det er dyrt og tidskrævende, og så er det umuligt at komme tæt på isbjergene eller ind i de små fjorde på lavt vand. Med Arcab løser vi det problem, siger en af de studerende, Lasse Vesterled.

De fire studerende testede Arcab nær Nuuk i januar - og det har resulteret i mange rosende ord:

- Den her båd er en fantastisk teknologisk opfindelse, som kan hjælpe forskere i deres arbejde med at lave klimamodeller og med at forstå effekterne af den globale opvarmning, siger Claus Melvad, Ingeniørdocent, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Arcab har også indbragt de fire studerende en fornem førsteplads blandt 150 finalister i dette års verdensmesterskab i robotdesign.

De studerende har udviklet båden i tæt samarbejde med Arctic Research Centre ved Aarhus Universitet. Læs mere.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar