22. maj 2019

Fra net til bænk

Nyt liv til gamle fiskenet

Nu kan nuummiutterne slå bagen i gamle fiskenet.
Kommuneqarfik Sermersooq har netop genbrugt gamle fiskeredskaber til at lave nye bænke i Nuuks bymidte.

Cirka 32 tons gamle fiskenet, trawl og langliner er blevet sorteret, renset og opdelt. Her ender det som råmateriale, som plastindustrien kan bruge til nye produkter. Og altså også nye bænke.

Det er renset granulat fra gamle fiskenet, der bliver brugt som råmateriale. Råmaterialet bliver opvarmet, smeltet og sprøjtet ind i en støbeform. Her har kommunens samarbejdspartner Plastix A/S , der er specielist i at omdanne gamle fiskeredskaber, renset granulatet, så forurening, der engang har siddet på fiskenet og trawl fjernes, og derfor ikke bliver ført videre i de nye produkter.

 Den helt rene plastik, der anvendes, betyder, at bænkene senere kan kværnes og genanvendes til andre formål. På den måde har materialet også en genanvendelse, når det ikke længere skal anvendes som bænk. Udtjente fiskeredskaber har tidligere givet mange udfordringer, da det er svært at håndtere på en fornuftig måde – og derfor ofte blot er endt som fyld på landets dumpe.

- Vi arbejder benhårdt for at reducere den samlede mængde affald der ender på dumpene. Fiskeredskaber er en stor del af dette, og vi er glade for at være kommet så langt med netop dette tiltag, da vi ved, at det skaber rigtig store problemer. Specielt hvis den blot efterlades i naturen eller havet, siger Jonas Søndergaard, som er facility supervisor i Kommuneqarfik Sermersooq.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar