2. november 2018

Succesfyldt møde med Island

In Cod They Trust

Deltagerne i delegationsrejsen til sagaøen Island.
Foto: Arctic Consensus
- Torsk er et nøgleprodukt i det islandske erhvervsliv, og det er spændende at se, hvordan man arbejder med at udnytte hele fisken i produktionen.

Det fortæller Arctic Business Networks netværksleder Helle Rathke Andersen, efter at hun forrige uge besøgte Island sammen med nogle af netværkets medlemmer. Det skete på en delegationsrejse, som ABN var medarrangør af.

Iceland Ocean Cluster arbejder intenst med at udnytte
 torskeressourcen til sidste bid. Foto: Arctic Consensus
De 19 deltagere i turen besøgte blandt andre Iceland Ocean Cluster, der er et netværk af 52 virksomheder, der gennem forskning, iværksætterstørre og andre aktiviteter satser på at styrke udnyttelsen af torskeressourcen. Man er kommet langt og bruger i dag cirka 80 procent af torsken. Netværket arbejder også på andre områder om bedre udnyttelse af ressourcerne, blandt andet fremstiller man tasker af gamle sejl.

Torsk er også et nøgleprodukt for den forskning og vidensudvikling, der foregår i Matis - en vidensinstitution, der samler forskning, universitetsuddannelse og samarbejde med erhvervslivet.

Delegationen besøgte den danskejede virksomhed Orbicon Arctic, hvor direktør Michael Mørch fra Nuuk gav et godt indblik i, hvordan det er at drive virksomhed i Island, når man kommer udefra. Det blev fremhævet, at Island har en god lovgivning vedrørende udenlandsk arbejdskraft, og at den islandske arbejdskraft er både veluddannet og nem at rekruttere. Blandt udfordringerne er sproget og den kendsgerning, at det islandske marked er meget relationsbaseret.

Kommuneqarfik Sermersooq og Aalborg Kommune var
vært ved en netværksmiddag. Her byder borgmester
 Asii Chemnitz Narup velkommen. Foto: Arctic Consensus
Island spiller en stor rolle i den nordatlantiske logistik - og det blev derfor også til besøg på havnen i Reykjavik, der er kæmpestor og placeret på flere forskellige lokationer i den islandske hovedstads periferi, ligesom man besøgte Royal Arctic Lines tætte samarbejdspartner, Eimskip.

- Det har været en spændende og lærerig tur. Delegationsrejser er en rigtig god anledning til at networke - og det gav også denne tur anledning til. Derudover var rejsen et spændende møde med en økonomi i rivende udvikling og et samfund fuld af optimisme og tro på fremtiden, fortæller Helle Rathke Andersen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar