7. november 2018

Samarbejde mellem forskere, fiskere og fangere

Flot pris til Grønland

Glæde over miljøpris. Foto; NM/Johannes Johnsson
Naturressourcerådet i Attu vandt mandag Nordisk Råds miljøpris, fordi fangere og fiskere i Attu igennem rådet har, dokumenteret deres observationer af naturen og aktivt spillet ind med deres omfattende lokalviden ved blandt andet at foreslå nye forvaltningstiltag og bidrage til en række forskningsprojekter.

I begrundelsen for prisen hedder det blandt andet:

Fangere og fiskere i Attu-området i Vestgrønland har i en årrække deltaget i det lokale Naturressourceråd på forbilledlig vis. De har dokumenteret deres observationer af naturen og aktivt spillet ind med deres omfattende lokalviden ved blandt andet at foreslå nye forvaltningstiltag og bidrage til en række forskningsprojekter. 

 Naturressourcerådet i Attu blev etableret i 2014 og er et af 5 lignende råd, som er mest aktive i Grønland. Rådene opererer under det offentlige PISUNA-program (PISUNA er forkortelse af det grønlandske navn Piniakkanik sumiiffinni nalunaarsuineq (dansk: dokumentation og forvaltning af de levende ressourcer)), som blev etableret i 2009. 

Programmet har til formål at styrke involvering af borgerne i dokumentation og forvaltning af miljøet og de levende ressourcer på en lettilgængelig og innovativ måde. Naturressourcerådenes observationer i PISUNA demonstrerer, hvordan demokratisk borgerinddragelse fremmer viden om havmiljøet, styrker forvaltningen og øger lokalbefolkningens ansvar og ejerforhold til miljø og natur. Naturressourcerådene skaber et socialt fællesskab, som fremmer dialog og samarbejde mellem borgere, videnskab og forvaltning. Initiativet har allerede inspireret lignende projekter i blandt andet Finland og Rusland og vil kunne udbredes til mange andre lande og brancher, til havs og på land, både i og uden for Arktis, til fordel for natur og miljø

Det er anden gang Grønland vinder Nordisk Råds Miljøpris og at det sker som et resultat af målrettet samarbejde mellem den lokale viden og videnskaben vækker glæde såvel i Attu som i Nuuk.

 - Der er fantastisk at se et så konstruktivt samarbejde mellem fiskere og fangere og biologer, og det gør mig stolt af mit land. Det viser at vi har mulighederne for at for at udvikle innovative initiativer, som hele verden kan lære af”, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemniz Narup.Ingen kommentarer:

Send en kommentar