3. maj 2016

Arktisk og ikke aktivistisk

Diplomat foreslår Arktisk investeringsfond

Den ny rapport lægger op til debat
 om Kongerigets udenrigspolitik.
Mandag udkom den længe ventede såkaldte Taksøe-rapport med anbefalinger til Kongerigets udenrigspolitik i fremtiden.

Rapporten er udarbejdet af diplomat Peter Taksøe-Jensen og er blandt iagttagere betegnet som et opgør med den aktivistiske udenrigspolitik, der har været gældende siden Fogh-Rasmussen-perioden.

Journalist Martin Breum, der er medlem af Arctic Business Network, opregner på sin blog fem områder, hvor rapporten påvirker den arktiske udvikling.

Taksøe-Jensen foreslår, at der etableres en særlig arktisk investeringsfond, hvor danske pensionskasser, Vækstfonden og private fonde i fællesskab kan øge deres investeringer i Arktis – herunder i Grønland.

Den nye rapport er også bemærkelsesværdig, fordi den sætter ord på Kongerigets position som en arktisk stormagt. Rigsfællesskabet  udgør verdens 12. største og NATO’s tredjestørste landområde efter Canada og USA.

Taksøe anbefaler, at hele processen om fordelingen af polarhavet speedes op, eventuelt gennem direkte forhandlinger og ikke gennem FN-systemet, som det ellers har været planen.

Det foreslåes også, at der etableres et særligt sikkerhedspolitisk organ for det arktiske område. Som det er nu, beskæftiger Arktisk Råd sig ikke med sikkerhedspolitik.

Som et fjerde tiltag foreslår Taksøe, at Danmark i 2018 indkalder til en konference mellem de fem arktiske kyststater for at fejre 10-året for Ilulissat-erklæringen fra 2008, der blev til på initiativ af forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller og landstyreformand Hans Enoksen.

- Det er mit håb, at udredningen kan lægge op til både folkelig og politisk debat om, hvad Danmark skal prioritere i de næste 10-15 år, og hvordan vi skal indrette os og føre politikken ud i livet, sagde Peter Taksøe-Jensen, da rapporten blev præsenteret mandag.

Læs Martin Breums blogindlæg.

Download rapporten Dansk diplomati og forsvar i en brydningstid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar