16. marts 2016

Eksplosiv interesse for Arktisk Råd

Observatørkandidaterne står i kø

Arktisk Råd holder SAO-møde i Fairbanks
 i denne uge. Foto: Wikipedia
Interessen for at få observatørstatus i Arktisk Råd er enorm, fortæller Senior Arctic Official fra USA Julie Gourley. USA besidder i øjeblikket formandsposten i rådet.

Gourley talte fredag til et møde i Handelskammeret i Fairbanks, Alaska, skriver Independent Barents Observer i forbindelse med denne uges SAO-møde i byen - og hun afslører, at der er adskillige lande, der er tættere på ækvator end polarcirklen, som har søgt om observatør-status i Arktisk Råd.

- Der er 16 nye ansøgere om observatør-status - og der kommer sikkert flere i de kommende uger. Blandt ansøgerne er der lande som Grækenland, Tyrkiet, Mongoliet og Schweits. Af organisationer kan nævnes miljøgrupperne Oceana og Greenpeace, og der er også ansøgninger fra Association of Oil and Gas Producers og National Geographic Society, siger Julie Gourley.

- Det er ved at blive stort - og spørgsmålet er, om vi er ved at nå grænsen. Hvis rådet bliver større, og der kommer 500 - 1.000 mødedeltagere, kan vi ikke holde møder i byer som Iqaluit eller Barrow.

Arktisk Råd forventer at træffe en afgørelse om de mange ansøgere på næste års udenrigsministermøde i Fairbanks.

Se også en video, hvor Julie Gourley præsenterer målsætningerne for det amerikanske formandsskab i Arktisk Råd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar