19. juni 2015

Siumut og IA fortsat i Folketinget

Nye grønlandske folketingsmedlemmer

Aleqa Hammond er nyt folketingsmedlem
 for Siumut. Foto: Silje Bergum Kinsten
Inuit Ataqatigiit slog Siumut på målstregen og nåede en placering som Grønlands største parti ved Folketingsvalget den 18. juni 2015.

IA opnåede i alt 7.904 stemmer mod Siumuts 7.831 stemmer ud af i alt 20.514 afgivne stemmer. Det betyder, at de to partier fortsat sidder tungt på de grønlandske pladser i Folketinget - og Grønlands parlamentariske indflydelse er således uændret.

Til gengæld bliver det to nye folketingsmedlemmer, der afløser Siumuts Doris Jakobsen og IA's Johan Lund Olsen.

Aaja Chemnitz Larsen skal repræsentere Inuit
 Ataqatigiit i Folketinget. Foto: IA
Afløserne bliver Siumuts omstridte tidligere formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond, der opnåede 2.745 personlige stemmer og IA's Aaja Chemnitz Larsen, der fik 2.540 personlige stemmer - 196 flere end Johan Lund Olsen.

I modsætning til Aleqa Hammond er Aaja Chemnitz Larsen et forholdsvist ubeskrevet blad i grønlandsk politik. Aaja Chemnitz Larsen blev medlem af Inatsisartut ved valget i 2014, men er mest kendt for sin rolle som Grønlands første børnetalsmand - en slags børneombudsmand - i perioden 2012 til 2014. Hun er uddannet cand.scient.adm og har desuden en lederuddannelse fra INSEAD i Frankrig.

Aaja Chemnitz Larsen har tidligere blandt andet været direktør for Velfærdsforvaltningen i Kommuneqarfik Sermersooq og har international erfaring fra en stilling i FN i New York, hvor hun arbejdede med oprindelig folks rettigheder. Udover grønlandsk og dansk taler hun engelsk og spansk.

Stemmeprocenten ved Folketingsvalget i Grønland var lav. Kun halvdelen af vælgerne benyttede sig af muligheden for at deltage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar