2. juni 2015

En gang Grønland, altid Grønland

Tilbage til Grønland

Morten Dalby Jacobsen har altid været aktiv
i Arctic Business Network - her på et møde tilbage i 2013.
 Nu er han tilbage i Grønland.
Morten Dalby Jacobsen, et af de kendte ansigter i Arctic Business Network, er tilbage i Grønland som station manager i DNV GL - og dermed endnu en bekræftelse på den gamle talemåde om "En gang Grønland, altid Grønland".

I en årrække har Morten Dalby Jacobsen passet jobbet fra firmaets kontor i Aalborg, men nu er han tilbage i Grønland, hvor han tidligere har boet i flere perioder.

Morten Dalby Jacobsen, der er uddannet maskiningeniør, kom første gang til Grønland i 1998 fra et job i Mozambique for rederiet Dan Marine (datterselskab til Esvagt) i Esbjerg, der på kontrakt for udenrigsministeriet havde den tekniske drift af syv skibe i det afrikanske udviklingsland.

 Morten startede den arktiske karriere med et arbejde som kvalitetskoordinator hos Greenland Contractors. To år senere var Morten avanceret til Kvalitets-, Miljø og Arbejdsmiljøchef og kunne med stolthed fremvise ISO 9001, ISO 14001 og OHSAS 18001 certifikater som synligt bevis for Greenland Contractors systematiske ledelsesindsats.

- Certifikaterne var i høj grad medvirkende til, at Greenland Contractors dengang bibeholdt servicekontrakten, siger Morten Dalby Jacobsen med et smil og henviser til den nuværende polemik om Thule-kontrakten. Med de 3 certifikater, der i sig selv er internationalt anerkendte, kunne Greenland Contractors dokumentere, at firmaet arbejdede systematiske med kontraktoverholdelse overfor US Air Force.

Det var Det Norske Veritas der i 2000 overrakte de 3 certifikater til Greenland Contractors – og Det Norske Veritas blev da også Mortens næste arbejdsgiver i 2002. Han tilbragte de næste 3 år med at certificere en bred vifte af virksomheder – store som små.

- Det spænder fra slagterigiganten Danish Crown, over Sønderborg Sygehus, til skrothandleren i Fjerritslev og Toyota-værkstedet i Thisted, beretter Morten og fortsætter:

- Alle virksomheder har deres eget unikke argument og incitament for at lade sig certificere. Nogle vil have styr på kvalitetsomkostningerne, andre har fokus på det eksterne miljø og endelig ønsker mange at reducere mængden af arbejdsulykker i deres virksomhed. Der er samtidig sket en udvikling af ISO-standarderne, hvor fokus er flyttet fra produktkvalitet til proceskvalitet. Dette har medført at certificering nu er relevant for alle brancher, når der i dag i langt højere grad fokuseres på virksomhedens reelle forretningsrisici.

I 2005 skiftede Morten Dalby Jacobsen fra certificering til det maritime hos Det Norske Veritas og den 1. september 2005 startede Morten som stationschef i Nuuk. Det blev til fire et halvt spændende år alt fra skibsklassifikation og havariinspektion til udstedelse af målebreve og overvågning af lasteoperationerne i guldminen i Nalunaq.

 Tilbage i Aalborg i 2010 overtog Morten stillingen som Distriktschef for Det Norske Veritas’ maritime aktiviteter i det nordjyske – men samtidig med ansvaret for aktiviteterne i Grønland. De nære bånd til Grønland var der fortsat og i september 2014 opstod muligheden for at vende tilbage.

Den eneste forskel er, at Det Norske Veritas (DNV) nu er fusioneret med konkurrenten Germanisher Lloyd (GL) og har dannet DNV GL.

 - Jeg plejer dog at sige at DNV GL står for DNV Grønland, siger Morten Dalby Jacobsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar