22. april 2015

USA overtager formandsskabet

Ministermøde i Arktisk Råd

Den russiske udenrigsminister Lavrov har meldtafbud
til Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit. Her ses Lavrov
 ved ministerrådsmødet i Tromsø i 2009 i samtale med
den daværende norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre
 og daværende danske udenrigsminister Per Stig Møller.
Fredag og lørdag er der ministermøde i Arktisk Råd. Mødet, der er det højeste organ i Arktisk Råd, finder sted hvert andet år.

Ministrene mødes fredag i Iqaluit, hovedstaden i den canadiske Nunavut-provins på Baffin Island vest for Grønland og Davis-strædet. Mødet markerer afslutningen af den canadiske formandsperiode. De otte lande i Arktisk Råd skiftes til at have formandsskabet og i kulissen står USA klar til at overtage "The Galve" - en høvdinghammer fra Alaska, som er symbol på formandsskabet.

På mødet vil ministrene vedtage "The 2015 Iqaluit Dclaration", som er et papir, der fremhæver resultaterne af de forgangne to års arbejde i rådet og udstikker retningslinierne for de kommende to år.

Arbejdet i Arktisk Råd har i høj grad været upåvirket af den stigende spænding mellem Rusland og omverdenen, men det har vakt opsigt, at Rusland stiller med miljøminister Sergei Donskoi i stedet for udenrigsminister Lavrov, der ellers har været en fast deltager i møderne gennem mange år.

Danmark, Grønland og Færøerne er repræsenteret af udenrigsminister Martin Lidegaard, Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq og Lagmand Kaj Leo Johannesen.

Udover ministre fra de otte medlemslande vil der også være repræsentanter for de seks permanente medlemmer - organisationer, der repræsenterer de oprindelige folk i Arktis, ligesom observatørlandene og -organisationerne naturligvis vil være repræsenteret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar