8. april 2015

Port(al) til arktisk forskning

Nu bliver det grønlandske feltarbejde nemmere

Den ny hjemmeside understøtter logistikken, hvis
forskere har lyst til at studere grønlandske fugle på fjeldet.
Den store port - Isaaffik - er navnet på en ny hjemmeside, der skal gøre det lettere at lave forskningsekspeditioner i Grønland. Hjemmesiden giver et samlet overblik over mulighederne - ikke mindst for den svære logistik - når forskerne skal væk fra skrivebordet og ud i den barske, grønlandske natur. Ideen er blandt andet, at de mange forskere skal kunne hjælpe hinanden og trække på hinandens logistik, når turen går mod nord.

Samtidig skal Isaaffik fungere som et forum for udveksling af ideer og bidrag til undervisning, forskning og uddannelser, oplyser Forsknings- og udviklingsministeriet.

Udviklingen af hjemmesiden er sket på tværs af danske, grønlandske og færøske universiteter og forskningsinstitutioner samt det danske forsvar.

- Det arktiske miljø forandrer sig meget i disse år, og der er behov for markant mere forskning i, hvordan vi bedst håndterer de her omvæltninger. Med den nye hjemmeside kan vi lettere dele vores viden og styrke vores samarbejde på tværs af Rigsfællesskabet, så vi sammen kan tage kampen op mod klimaforandringerne, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Hjemmesiden er blevet til på baggrund af den øgede interesse for Arktis i disse år. Ændringer i klimaet åbner både nye muligheder og nye udfordringer for et økosystem, der rummer enorme ressourcer og livsgrundlaget for den arktiske befolkning.

Olie, mineraler og mulige nye sejlruter bidrager til den politiske opmærksomhed om Arktis, men det er dyrt og omstændeligt at operere i et område, hvor der kun findes en begrænset infrastruktur.

Webportalen dækker derfor et behov for at koordinere og facilitere de samlede arktiske aktiviteter i forhold til den bedst mulige udnyttelse af for eksempel transportmuligheder, feltstationer og udstyr. 

Se den nye arktiske webportal på: www.isaaffik.org

Ingen kommentarer:

Send en kommentar