16. april 2015

Dronningens fødselsdag

Dagen markeres også i Grønland

Dronning Margrethe har ofte besøgt Grønland. Her bliver
hun modtaget i Nuuk.
Det er almindeligt kendt, at Kongehuset har en høj stjerne blandt den grønlandske befolkning - og Dronningens fødselsdag bliver da også markeret på flere måder.

Som altid byder Sermersooq og Naalakkersuisut på kanonsalutering i Kolonihavnen i Nuuk kl. 12. I anledning af den halvrunde dag er programmet udvidet med blandt andet underholdning for børnene - og så byder Air Greenland, Arktisk Kommando og Politiet på helikopteropvisning.

Opvisningen har den helt særlige årsag, at det netop i disse dage er 50 år siden, at den første S-61 helikopter ankom til Grønland. Denne helikopter var i mange år synonym med flyvning i Grønland og har ligesom dronningen en stor plads i den grønlandske bevidsthed.

Det nye frimærke.
Post Greenland markerer dagen med et nyt frimærke - selvfølgelig med Dronning Margrethe i grønlandsdragt som motiv. Filatelia motiverer udgivelsen i en pressemeddelelse:

"Der er ægte og dybtfølte bånd mellem kongehuset og det grønlandske folk. Relationerne stikker dybt. Første gang, Hendes Majestæt Dronningen besøgte Grønland, var i 1960 i hendes daværende egenskab af Tronfølger. Siden har Dronningen foretaget et utal af Grønlandsbesøg, fyldt med gensidig glæde og respekt.

Ud over et børnehjem i Tasiilaq er også Prinsesse Margrethe Skolen i Upernavik navngivet efter vores regent. De grønlandske børn har således en meget stor plads i HM Dronningens hjerte. Således er hun også protektor for Foreningen Grønlandske Børn.

Der er således mange indlysende årsager til, at HM Dronningen og resten af Kongehuset er og også i fremtiden vil være et naturligt samlingspunkt for det moderne Grønland."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar