27. april 2015

USA i front

EU fortsat udelukket fra Arktisk Råd

Ministermødet foregik i Nunavuts parlamentsbygning.
Traditionen tro er mødet også et udstillingsvindue
 for traditionel kultur. Foto: Arktisk Råd
 Arktisk Råd har fået nyt formandsskab.

På ministermødet i Iqaluit fredag overtog USA førertrøjen i Arktisk Råd fra Canada. Den nye formand for Arktisk Råd, USAs udenrigsminister John F. Kerry slog fast, at der kun er et Arktis, og at alle, USA, andre arktiske nationer, oprindelige folk og samfund, bør stå sammen for at sikre en en ansvarlig forvaltningregionen.. Temaet for USAs formandsperiode er One Arctic: Shared Opportunities, Challenges and Responsibilities.

Det vakte noget opsigt ved ministermødet, at Rusland havde sendt miljøminister Donskoi i stedet for udenrigsminister Lavrov, men den danske udenrigminister Martin Lidegaard ser det i et positivt aspekt:

- Jeg ser Ruslands beslutning om ikke at blive helt borte fra ministermødet som udtryk for vilje til dialog, sagde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Ritzau op til mødet om sin russiske kollegas afbud.

Danmarks miljøminister Martin Lidegaard i
samtale med John Kerry og den afgående formand
Leona Aglukkaq. Foto: Arktisk Råd
EU har i mange år bejlet til en observatørpost i Arktisk Råd, men også denne gang trak EU en nitte. Beslutningen blev udskudt, fordi man i Arktisk Råd ønsker en nærmere afklaring af observatørernes rolle, inden man træffer en endelig beslutning. EU har gennem årene gjort det meget svært for sig selv i arktiske sammenhænge blandt andet på grund af fællesskabets holdning til sælfangst, men denne gang har EU's holdning til Rusland sikkert også spillet ind.

Kongeriget Danmark var udover udenrigsminister Martin Lidegaard også repræsenteret af den færøske Lagmand Kaj Leo Johannesen og naalakkersuisut Vittus Qujaukitsoq. Det forrige ministermøde i Arktisk Råd blev i sin tid boykottet af Grønland, men Qujaukitsoq ser ingen grund til boykot. Tværtimod er han meget tilfreds med det arktiske samarbejde:

- Samarbejdet med Canada under landets formandskab har været godt, og Grønland har kunnet deltage fuldt ud i Arktisk Råd arbejdet i de sidste to år. Under Canadas formandskab er det lykkedes at skabe gode resultater for de arktiske folk. Især vil jeg fremhæve Canadas arbejde med at skabe øget regionalt samarbejde om mental sundhed, hvor Grønland har deltaget aktivt, øget fokus på traditionelle levemåder og brugen af traditionel og lokal viden samt etablering af et såkaldte Arktisk Økonomisk Råd, sagde Vittus Qujaukitsoq efter mødet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar