3. februar 2015

Planer om vestnordisk handelskammer

Øget handel mellem Grønland, Island og Færøerne

44 delegater forsamlet i Aasiats idrætshal.
 Foto: Vestnordisk Råd
Vestnordisk Råd holdt i weekenden temakonference i Aasiat. 44 deltagere fra Færøerne, Island og Grønland diskuterede samarbejdet og ikke mindst samhandelen i den arktiske del af Nordatlanten.

Konferencedeltagerne enedes om flere forslag, der skal behandles på rådets årsmøde til august. Arbejdet skal munde ud i en såkaldt en “Fælles Vestnordisk arktis strategi”, som skal overrækkes til de tre medlemslandes udenrigsministre til efteråret.

Temakonferencens deltagere foreslår blandt andet, at der etableres en frihandelszone de tre lande i mellem. I forvejen eksisterer en sådan mellem Færøerne og Island i kraft af den såkaldte Hoyvik-aftale, men det foreslås, at man dropper denne og indgår en ny aftale, som omfatter alle tre lande.

Vestnordisk Råds præsidium består af Unnur
 Brá Konráðsdóttir, Island, formand Bill
Justinussen, Færøerne og Lars-Emil Johansen, Grønland.
Foto: Vestnordisk Råd
Temakonferencens deltagere forestiller sig også, at der kan etableres et fælles handelskammer i de tre lande, og det er planen at lade et embedsmandsudvalg undersøge behovet.

Ifølge anbefalingen skal embedsmandsudvalget også redegøre for den eksisterende samhandel imellem de tre vestnordiske lande, og de aftaler som regulerer denne handel.

– I takt med den stigende fokus på Arktis, har Vestnordisk Råd en aktuel interesse i at markere sig på området. Arktis er jo vores region, forklarer formanden for Vestnordisk Råd, den færøske Bill Justinussen om baggrunden for konferencen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar