24. april 2014

Søens folk

ABN står til søs i Nuuk

Marie Martek byder på god plads til de 12 passagerer.
Båden er her fotograferet i Qoqqut nær Nuuk.
Foto: Martek
Når deltagerne i ABN's business-ekspedition i den kommende uge besøger Nuuk, skal de blandt andet besøge byens vandkraftværk, der ligger midt i et øde fjeldlandskab 50 km syd for byen.

Der er ingen veje uden for de grønlandske byer, så turen foregår med båd - og det er rederiet Martek, der er teknisk arrangør af turen. Martek, der er hjemmehørende i Nuuk, blev dannet i 2006 med en enkelt båd. Siden er flere kommet til, og selskabet opererer nu fire skibe, der supplerer hinanden, så man blandt andet kan deltage i den grønlandske råstofefterforskning.

Størst er skibet Arctic Hunter med sine 40 meter - og mest specielt er nok landgangsbåden Arctic Tender, der bogstavelig talt kan sejle op på strandbredden.

Blandt TV-seere vil Martek blandt andet være kendt fra Discovery, hvor man sejlede guldgraverne i Ice Cold Gold til efterforskningsområdet på Storø.

Martek tilbyder også turistsejlads - og i øjeblikket varetager rederiet en servicekontrakt med det Grønlandske selvstyre om besejlingen af bygderne Kapisillit og Qeqertarsuatsiaat i Nuuk-området.

- I øjeblikket har vi blandt andet travlt med at sejle med alpine skiløbere, der dyrker offpiste ved Apussuit, fortæller Henrik Riisom Hansen fra rederiet.

- Vi gennemfører turen til Buksefjorden med to både. Den ene er en chartret Targa - og den anden bliver vores egen Marie Martek, siger Henrik Riisom Hansen.

Marie Martek er et tidligere ambulanceskib fra Nesna i Norge og bygget i 1987. Oprindeligt bygget til 24 passagerer, men sejler i Grønland med kun 12 passagerer, der derfor har god plads både i den store kahyt og på det store agterdæk. Marie Martek går 18 knob under de fleste forhold.

Bag Martek står Poul Christensen og Henrik Riisom Hansen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar