15. april 2014

Grønlandske scenarier: Dødens gab

En splittet befolkning 

Dødens gab beskriver en situation,
hvor Grønland bare lader stå til.
Arctic Business Network og Råstofklyngen ACRM har sat hinanden stævne til en workshop om de grønlandske fremtidsscenarier den 1. maj på Hotel Hans Egede i Nuuk.

Fremtidsscenarierne er et produkt fra konferencen Future Greenland 2013, hvor 60 grønlandske beslutningstagere i samarbejde med Institut for Fremtidsforskning kom med deres bud på den grønlandske fremtid årgang 2025

Et af scenarierne blev med inspiration fra en kendt film døbt Dødens Gab og beskriver en situation, hvor landet fortsætter den nuværende politik - og hvor der ikke kommer gang i råstofudvindingen.

Grønlands økonomi er her hårdt ramt på flere områder. Ti års politisk slingrekurs drevet af ideologisk krig og populistiske kræfter har ikke skabt de nødvendige rammer for en sund udvikling. Som følge heraf har investorerne trukket sig og det forventede råstofeventyr er udeblevet. Politikerne savner mod til at gennemføre de nødvendige reformer. 

Der importeres arbejdskraft udefra samtidig med, at en høj andel af befolkningen fortsat er på offentlig forsørgelse. De ressourcestærke klarer sig, men de svage betaler på sigt en høj pris. Borgerne ønsker ikke forandringer, men en række strukturelle udfordringer gør, at status quo ikke er mulig, men tværtimod fører direkte i afgrunden: Den større del af ældre borgere lægger et øget pres på velfærden. 

 Omverdenen interesserer sig ikke længere for Grønland, da naturressourcerne ikke mere er så knappe og klimaforandringer ikke har samme fokus som førhen. Den grønlandske befolkning er mere splittet end nogensinde. 

Workshoppen den 1. maj indgår i programmet for Arctic Business Networks business-ekspedition til Grønland i dagene 28. april til 2. maj.

Rapporten fra Future Greenland 2013 kan ses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar