21. september 2018

Selvstændighed markeres i Aalborg

Island diskuteres på vikingemuseum

Island fandt vejen til selvstændighed for 100 år siden.
100-året for Íslands selvstændighed og suverænitet i personalunion (fælles konge) med Danmark er en god anledning til at komme med bud på de fremtidige relationer inden for Rigsfællesskabet. 1918 forbundsloven mellem Danmark og Island ses af forskere som en mulig køreplan for det fremtidige forhold mellem Danmark, Færøerne og Grønland.

Det kan man høre meget mere om, når Folkeuniversitetet i Aalborg markerer 100-året for den islandske selvstændighed ved et heldagsarrangement. Det sker i passende historiske omgivelser på vikingemuseet på Lindholm Høje den 29. september.

- Vi skal denne dag fokusere på 1918-loven og de forskellige årsager, som ledte frem til republikken. Vi ser nærmere på kongen af Island og de efterfølgende præsidenter. Til sidst hører vi om den islandske falk. I 1903-1919 prydede den Islands våbenskjold. I 1921 blev den islandske falkeorden stiftet af Christian X som tegn på Islands selvstændige status fra 1918. Islands præsident er den islandske falkeordens stormester, skriver Folkeuniversitetet i Aalborg på sin hjemmeside.

Man kan læse mere om arrangementet og tilmelde sig her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar