14. august 2018

Laksestramninger

Fiskere må ikke sælge laks til restauranter

Fremover kan grønlandske restauranter ikke
længere købe laks hos de grønlandske fiskere.
I fremtiden kan grønlandske erhvervsfiskere kun indhandle til indhandlingsanlæg eller salg på det lokale bræt. Det er dermed slut med at sælge laks direkte til blandt andet restauranter og institutioner.

Det meddeler Naalakkersuisut. De nye regler kommer efter et møde i den nordatlantiske lakseorganisation NASCO, hvor Grønland blev tildelt en årlig kvote på 30 tons laks. Kvoten er fordelt med 20 tons til erhvervsfiskere og 10 tons til fritidsfiskere, der kun må fiske til eget forbrug.

Derfor er det også besluttet, at fritidsfiskerne skal have en licens til at kunne fiske efter laks. Der indføres desuden en rapporteringspligt, så alle der har fået licens, skal sende en rapportering senest den 1. december. Hvis en erhvervs- eller fritidsfisker ikke har opfyldt sin rapporteringspligt, vil der ikke blive udstedt licens til næste fiskerisæson.

Erhvervs- og fritidsfiskerne må endvidere ikke anvende drivgarn i laksefiskeriet. Fritidsfiskere kan kun fiske til eget forbrug.

Laksefiskerisæsonen er fra den 15. august til 31. oktober.

I forvejen har den grønlandske fisker- og fangerorganisation KNAPK indgået en 12-årig aftale med Atlantic Salmon Federation (ASF) og North Atlantic Salmon Fund (NASF) der betyder, at vildlaks i grønlandske farvande er beskyttet mod kommerciel fangst. Til gengæld for laksestoppet giver ASF og NASF økonomisk støtte til økonomisk udvikling, forskning og uddannelse af beskyttelse af det marine miljø.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar