8. januar 2014

Nyt inspektionsfartøj til Grønland

Nordjysk skibsværft bygger afløser for Tulugaq

Søværnet bygger nyt inspektionsfartøj af
Knud Rasmussen-klassen i Nordjylland.
Kort før jul indgik Søværnet kontrakt med Karstensens Skibsvæft i Skagen om et nyt inspektionsfartøj til Grønland.

Med kontrakten sikrer værftet i Skagen sig en ordre på 355 millioner kroner og dermed også 200 lokale arbejdspladser i et år.

Søværnet får til gengæld en moderne erstatning for kutteren Tulugaq. Inspektionsfartøjet er i klasse med Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen, men med lidt flere anvendelsesmuligheder.

Det nye inspektionsfartøj, der skal stå færdigt i 2017, er forberedt til at støtte dansk forskning i Arktis. Skibet indrettes med bomme og kraner som moduler, der kan monteres efter behov, når der skal ydes støtte til forskningsprojekter.

Inspektionsfartøjet er 72 meter langt, 14,6 meter bredt og har en dybgang på 5 meter. Skibets besætning er på 18-20 mand.

Det nye inspektionsfartøj skal afløse Tulugaq - den 
sidste af de gamle inspektionskuttere i Agdleq-klassen.
Skibet får forskellige sensorer til overvågning af luftrummet og havoverfladen foruden sonarsystemer til opmåling af havbunden. En af de kommende opgaver for fartøjet er nemlig at kunne deltage i opmåling af farvandet omkring Grønland. Herudover skal fartøjet kunne om medbringe flydespærringer til at inddæmme olieforurening, for eksempel fra et grundstødt skib.

Med sine 1.720 tons, sit hurtigtgående SAR-fartøj og udstyret med helikopterdæk er Knud Rasmussen-klassen langt mere udholdende og moderne end inspektionskutteren Tulagaq, som nu har løst opgaverne ved Grønland i over 30 år.

- Med det nye skib i Knud Rasmussen-klassen får vi et skib, der er hurtigere og langt mere udholdende end den aldrende inspektionskutter Tulagaq. Samtidig vil vi få et skib, der ligner de to andre skibe af Knud Rasmussen-klassen, som Forsvaret allerede i dag bruger i Arktis. Det er klart en fordel, og vi ser frem til samarbejdet med Karstensens Værft, der også har bygget Søværnets to øvrige skibe i Knud Rasmussen-klassen, sagde forsvarsminister Nicolai Wammen, da kontrakten blev underskrevet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar