26. februar 2018

Topmøde i Ilulissat

Deklaration fejres med maner

De ikoniske isfjelde ved Ilulissat bliver
endnu en gang rammen om et arktisk topmøde.
Der er lagt op til lidt af et topmøde i Arktis, når Naalakkersuisut og den danske regering inviterer til Ilulissat-deklarationens ti års fødselsdag i Ilulissat med udsigt til byens ikoniske isfjelde.

Det er til maj ti år siden, at den daværende landsstyreformand Hans Enoksen og den danske udenrigsminister Per Stig Møller tog initiativ til Ilulissat-deklarationen, der fastslår Kongeriget Danmarks ret til Polhavet sammen med USA, Canada, Rusland og Norge. Det er den gruppe af lande, som ofte omtales som kystlinjestaterne eller de fem i modsætning til de otte, som er medlemmerne af Arktisk Råd, det vil sige desuden Sverige, Finland og Island.

Ilulissat-deklarationen fastslår, at stridigheder mellem de fem om grænsedragningerne i polhavet skal ske efter reglerne i FN's havretskonvention. Deklarationen satte i sin tid en prop i de daværende diskussioner om, hvorvidt Arktis skulle reguleres gennem en særlig traktat på samme måde, som det er sket i Antarktis.

De kan ikke komme på tale, for i modsætning til Antarktis er de arktiske territorier hjemsted for mennesker og folk, der har levet her gennem generationer, mener de fem lande.

Til fejringen af Ilulissat-deklarationens 10 års fødselsdag er blandt andre inviteret den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson og hans russiske kollega Sergej Lavrov.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar