25. juli 2018

Inuit-samhandel skal øges

ICC fylder 40 år

Hjalmar Dahl fra Grønland blev genvalgt
som næstformand i ICC International.
Inuit skal styrke sit arbejde for at sikre samhandelen mellem de oprindelige folk i Alaska, Chukoka, Canada og Grønland.

Det blev besluttet  på Inuit Circompolar Councils generalforsamling i Utqiagvik (Barrow) i Alaska. Generalforsamlingen markerede også ICC's 40-års jubilæum.

ICC vil nå målet om øget samhandel ved at deltage i Arktisk Råd, en række FN-organisationer og Arktisk Økonomisk Råd, ligesom organisationen i 2017 tog initiativ til et særligt Inuit Business Council.

Målet om øget samhandel skal blandt andet sikres gennem FN's bæredygtighedsmål, bedre bredbåndsforbindelser og uddannelse. Samtidig bemyndiges ICC's bestyrelse til at arbejde for at styrke mulighederne for samhandel og rejseaktivitet på tværs af grænserne i de fire lande.

Der skal også arbejdes for større fødevaresikkerhed, hvilket i Inuit-sammenhæng blandt andet betyder forsyningssikkerhed. Fødevareforsyningerne har i nogle inuit-samfund været under pres de seneste år i blandt andet Canada på grund af nedgang i rensdyrbestandene og problemer med den fysiske infrastruktur som følge af det varmere klima og ændringer i permafrosten.

Generalforsamlingen opfordrer i Utqiagvik-deklarationen direkte bestyrelsen til at arbejde i IMO og andre organisationer for at stoppe brugen af heavy fuel i søfarten.

På generalforsamlingen blev Dr. Dalee Sambo Dorough, som er Inupiaq fra Alaska, valgt som ny formand for ICC International. Hjalmar Dahl fra Grønland blev genvalgt som næstformand i den internationale inuit-organisation.

Utqiagvik-deklarationen kan læses her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar