30. september 2015

Våd øvelse

Vejret satte Arktisk Kommando på hård prøve

En deling soldater børstes fri for sne ved
 ankomsten til Mestersvig, hvor de skulle tørre de
våde soveposer. Foto: Forsvarets Kommunikationssektion
.
I Arktis går det sjældent som planlagt. Det måtte Arktisk Kommando i Nuuk sande, da kommandoen i sidste uge gennemførte øvelsen Arctic Response 2015, der for første gang i stor skala skulle teste Rigsfællesskabets evner til indsats i Grønland.

Øvelsen blev både våd og hvid, fortæller forsvarets kommunikationssektion.

Temperaturer tæt på frysepunktet og store mængder våd sne gjorde landingsbanen på Mestersvig for blød til Hercules-flyene i den centrale fase af øvelsen. Og dårligt sigt forhindrede blandt andet, at Jægerkorpset og redningsfolk fra Beredskabsstyrelsen kunne blive indsat fra luften, da de som en del af øvelsen skulle undsætte passagererne i et fly, der var styret ned i fjeldet ved Mestersvig.

Vejret betød også, at en del af deltagerne ikke kunne hentes ud med fly, da øvelsen sluttede og i stedet måtte sejles fra Grønland.

Men det dårlige vejr var ikke kun en modspiller. For vejret er altid en afgørende faktor i Grønland, og de vanskelige forhold betød, at en del af de forsøg, der skulle gennemføres som en del af øvelsen, blev ekstra udfordrende og derfor også mere givende, end hvis vejret havde været højt og flot. Soldaterne fra 2. Brigade erkendte blandt andet, at deres enkeltmandsbivuakker ikke kunne holde dem tørre i dyb og våd sne sne, og at de havde store glæde af de overlevelsespakker med mad, telte og ekstra varme soveposer, der blev afprøvet under øvelsen.

De sidste soldater forlader Mestersvig
 søndag aften. Foto: Arktisk Kommando
Mandag meddelte Arktisk Kommando, at man nu er ved at færdig med oprydningen efter øvelsen:

- Sent i går aftes lykkedes det for de sidste eksterne deltagere i øvelse Arctic Response at komme ud af Station Mestersvig. Mange er stadig på vej hjem. Med skib eller diverse flyvninger samt en lang bustur fra fra Akureyri til Keflavik på grund af aflyste indenrigsflyvninger i Island som følge af dårligt vejr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar