22. september 2015

Forsvaret prøver kræfter med Arktis

Første øvelse med Arktisk Beredskabsstyrke

Netop nu er der stor militær aktivitet i Grønland.
Foto: Søværnet.
Netop nu er der hektisk aktivitet på Arktisk Kommando i Nuuk. Forsvaret holder en stor øvelse, hvor den såkaldte arktiske beredskabsstyrke for første gang indsættes i Grønland.

Torsdag drog infanteristyrker fra  Slagelse, patruljefolk fra Frømandskorpset og Jægerkorpset, specialister i bekæmpelse af kemiske kampstoffer fra både Forsvaret og Beredskabsstyrelsen og flyvevåbnets medicinske evakuerings-enhed i to fly til Grønland for at deltage i øvelsen Arctic Response 2015.

Formålet med øvelsen er at træne Arktisk Kommando i Nuuk i at modtage og indsætte Arktisk Beredskabsstyrke. Derudover trænes Arktisk Kommando også i at lede og gennemføre operationer til vands, til lands og i luften på både øst- og vestkysten af Grønland. Øvelsen har desuden til formål at træne personer og enheder, som indgår i Arktisk Beredskabsstyrke, i at arbejde under arktiske forhold.

Keflavik basen bruges som hovedkvarter for forsyninger til østkysten, og Island deltager også direkte med skibe, fly og særlige arktiske redningshold, der er specialister i at redde nødstedte op fra gletscherspalter.

Øvelsen på vestkysten foregår i området omkring Nuuk og handler om at undsætte et skib i alvorlig nød og bekæmpe forurening.

På Østkysten vil en del af øvelsen handle om at undsætte et nedstyrtet fly. Hvis et fly styrter ned på indlandsisen, er det vigtigt, at overlevende hurtigt bliver i stand til at etablere læ og varme, samt at de bliver forsynet med mad og drikke. I et ufremkommeligt terræn kan denne opgave bedst løses ved hjælp af fly. Under øvelsen kastes der overlevelsespaller ud fra fly tæt på ulykkesstedet, og det er så meningen, at soldaterne  skal afprøve disse overlevelsespaller, som indeholder overlevelsesudstyr såsom telte, vand og mad.

Arktisk Indsatsstyrke er et led i Kongerigets Arktiske Strategi.

Arctic Business Network-medlem Martin Breum har i Information analyseret formålet med øvelsen i et storpolitisk perspektiv. Læs Breums analyse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar